Thursday, January 31, 2013

Ini 7 tahun punya harta

5 kotak A4 saiz, 3 beg jinjit, bantal bontot dan pasu bunga. Pasu bunga pun ko nak angkut..hahaha

Ada antara kotak tu yang aku tak bukak langsung masa pindah sekyen 2 tahun lepas. Aku dah dapat agak muka ni memang kena cop. Asal job rotation je nama aku semedangnya naik. Kalo job rotation tu masuk bahagian lain takpe jugak..ni asik dalaman. Boring taw..

Tetapi..ada tetapi okk.. Tahun ni atas desakan banyak pihak (aku letew yang paling banyak), julung-julung kalinya psm buat job rotation yang membabitkan bahagian dan jabatan sekitar opis. Peh ayat gomen seh.. Nama aku awal-awal dah kena petik. Tu memang dah agak. Orang paling gumbira tak lain tak bukan... AKU leteww... Muehehe

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, January 25, 2013

Sebulan 2 kali bertukar...terbaekkkkk

Pagi tadi datang lambat. Lagi... Sejak tukar department makin maleh nak masuk opis. Punch kad still kat psm lagi blom masuk mekdi sebab penganti aku mintak tangguh 2 minggu. Aku dengan syahril je yang kemain beria nak tukar...langsung takde mintak tangguh.

Lepas bekpes scramble eggs with cheese wasap su kot dia nak ngajor aku. Sebelum dia blah baik aku blaja buat keje dia dulu kan..takde la pastu aku tekulat2 buat keje tak reti. Elok je lalu kaunter psm tu ada call masuk. Tekujut aku dapat call dari jpa mintak amik surat tukar. Dan2 tu jugak pegi amik. Dalam pada tu berdebor2 jugak ko..maklum le mane penah tukar kuar dari sini. Muka ceria dapat tukar mekdi tukar jadi ceria takut2 boleeee????

Dalam bulan ni 2kali dapat tukar...terbaeeekkkk la. Tak sampai seminggu dapat tukar terus dari sini. Pasni jadik orang pertanian pulak. Dorang kata gi riki dulu kot2 kalo tak best dok je mekdi tu. Tapi bagi aku...aku yang sok beria sangat nak pindah...nak carik pengalaman tempat lain..wat for aku nak riki2 kan? Tak kira la tempat baru ni lagi teruk dari sini...aku kena challenge diri aku. Insyaallah ini terbaik untuk aku mulakan tahun 2013 ni dengan suasana yang baru walaupun terkilan gak tak merasa dok mekdi.

Insyaallah...Allah berikan yang terbaik untuk kita.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, January 24, 2013

Detim gosip with kawan lama

Linda datang jumpa aku tadi. Kitorang lepak Alamanda je. Supa pun datang. Best giler sembang..gosip..gelak..rasa macam dulu2 pulak. Kitorang geng masa aku mula masuk keja. Ada lagi geng..Suhaila@Sumijelly dgn Nad Kecik. Tapi tu la harap je dok dekat tapi masing2 ade komitmen..ada keluarga..ada anak..tu yang nak lepak takleh. Aku je yang free semedang..maklum le orang bujang..

Lama jugak Linda cuti kali ni sebab jaga mak dia yang operate mata..katarak. Cam mak aku dulu.. Memang kena leklok..amik masa 3 bulan gak nak elok. Time Linda cuti lama camni la baru kitorang nak melepak. Lama kot tak jumpa..dah 2 tahun lebih rasanya. Yang si Supa ni harap je kitorang dok dekat tapi harem nak jumpe. Lagipun dia keja kat Wisma Putra skang ni asik dok balik lambat..jage bos katekan. Dapat lak bos yang gile keja..terpaksa la buat2 gile skali..

Detim tadi pun tak lame. Dari kul 3 petang sampai kul 8 malam je. Tupun Supa balik awal kul 7 sebab anak dia Fyra dah ngantuk..penat tunggu mak dia bergosip..

Lenkali nak reunion lagi..bole ajak Suhaila n Kecik skali. Tapi masing2 bawak 'henbeg' la kot..huhu. Miss u my oldfriends... Sonok gile masa korang ade dulu. Sobs sobs...

henbeg = anak

Published with Blogger-droid v2.0.10

Instaweather

Dah download instaweather application for android ni kat play store. Ok gak..bagi yang tak bape cerdik nak edit cam aku ni memang cantek sangat dah. Senang baituuu..

Dah lebih 2 minggu aku ber atkins. Baru tadi timbang dah 66kilo kawww... Omacik tak percayaaaa...gosok mate...gosok mate...pehtu baru bole terima kenyataan gitew. Hikhikhik..ngekk

Tu pun dah banyak hari ngelat..semedangnya cheat day...mule2 sari..alih2 jadik berhari2 lak..adoyaiiii.. Senin aritu start balik diet. Dah membuahkan hasil nampak gayanya. Mudahan dapat capai target trun smpai 58kilo. Perghhh...kena tahan segala dogaan. Yakinnnn boyehhhhh... :p

Salam Maulidur Rasul untuk semua. Selawat keatas nabi junjungan kita. Hepi holidayyy...


Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, January 14, 2013

Dapat tukar yeyy

Yesssssss...

Dapat jugak tukar akhirnyaa.. Hahaha.. Kemain seronot lagi aku kannn.. Tu baru kena tukar tingkat je tu kemain sonok..blom lagi kena tukar luar.. Huhuhhu..

Pehni keja suasana baru plak. Skop keje pun baru. No hal lah..janji dapat kuar dari sini. Walaupun sebenarnya sayang keje skang tapi takan nak dok sini sampai pencen? Bawak-bawak la anjakan paradigma skit.

Bai psm...hai mekdi.. ;))))

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, January 13, 2013

Aerobik

Hari tu zira cakap akak dia pegi aerobik kat padang presint 9 depan petronas tu. So semalam dia ajak kitorang pegi. Kemain berjanjinye..alih-alih aku jugak yang jadik tukang gegar kejutkan dia bangun. Cehhh..

Aku dengan ayu sampai sana dah kul 8.30am. Dah separuh masa..terus ke follow. Baru mula nak join steps memang kelaut la kan. Orang dok ke kiri..aku ke kanan..orang dok pusing..aku tercengang-cengang. Tape-tape kite tengok dulu..

Ce tengok instructor aerobik tu? Badan takde la slim pun kan...tapi stamina fififuyoh kalah kitorang sume ni. Dah hari-hari bersenam stamina tinggi la kan. Yang tak rajin cam aku ni sengah jam tu berpeluh kemain. Memang best laaa..selalu jogging kat treadmill tu tak penah berpeluh pun. Ape taknye dalam gym aircond kemain kuat. Peluh pun kering. Pehtu bagi aku senam dalam gym ni bosan. Takde pemandangan..ngadap cermin je la. Pehtu geng ajak berborak..cane nak fokus? Fokus la sangat kann..

Pagi tadi ingat nak pegi lagi tapi ujan pulak. Lebat lak tu pe lagi makin bergulung la kan. Aerobik ni tiap-tiap weekend ada. Best jugak..kalo sengah jam pun dah berpeluh gilerrrr..kalo satu jam cane??? Okok bayangkan...bayangkan..bole jadik rihanna tak? kuikuikui..

Published with Blogger-droid v2.0.10

If u love me, i'll make u my universe

Watch "Angus & Julia Stone - For You (LIVE)" on YouTube

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, January 11, 2013

Tiruselvam

Now, i'm CY..
Saje dengki dengan FY..

Lalalalalalalaa...

Youtube dah kena blocked ropenye. Patut aku dok bukak asik-asik kuar An error occured. Please try again later. Ceh! Tu pun aku tau dari FY ingatkan pc aku yang biol. Ni mesti ade yang tengok YT sampai tak buat koje..tu yang kena blocked. Mensusahkan orang lain.

Ok nak citer progress #atkinsdiet. Bangun je tido terus timbang berat. Dah turun sekilo lagi. Wallaweeehhhhoooo... Kalo ikutkan baru 3 hari dah turun 3 kilo..aku tak percayaaaaa aku tak percayaaaaa..(ala-ala Liyana Jasmay gitew)

Err tapi takut gak kot penimbang aku tu yang buat onar. Sengaja memperdagalkan tuan dia. Tapiiiiii..takpe laaaa...janji ada penurunan. Rosak ke..tipu ke..belakang kire...saya amat bersungguh sekaranggg!!!

Setakat ni pemakanan masih boleh control lagi. Bila teringin nak makan cekelat ke..minum air milo ke..mula la kepala pening. Dok berperang dengan perasaan. Hahaha. Tapi alhamdulillah setakat ni boleh lagi sabar. Harap-harap berat boleh turun sampai 60kg cam mula-mula masuk keje dulu. Hihihihi. Dah lame tak pakai kebaya ok. Sedihhh sangatttt...

Ok nak berlagho bersama laghos jap. Biase la hari jemaat kan rehat lame..cauuu

Wednesday, January 9, 2013

Gigih sangatttt


Perggghhhhhh... Kemain gigih kan aku? Harapnya tak kelaut la kewajaan semangat ni. Jangan hot-hot ciken shit sudaaaaa... Mati aku kena kutuk. Mati kena kutuk tu satu hal..badan semakin mengajah pun satu hal jugak.

Tadi terbaca satu entry dalam blog Bicikut..dia ada buat lawan-lawan sape banyak dapat kurangkan berat. Tengok situ ada table cabaran 10 hari diet atkins. Terus rasa teruja. Dalam sehari dua bole kurang sekilo dua tuuuu... Bagi aku dah cukup eksaited sangat. Pe taknye nak kurang sengah gram pun tak makan sari pun tak dapek dik. Hari-hari merundung nasib. Merundung je la...dietnya idak..banyak je alasan. Hihihi..
So setelah sedikit ekjasan dibuat. Ceng atas tu la table yang aku bole buat. Buat pakai excel je senang. Pehtu print A4 size. Balik umah bole conteng-conteng. Bole tulis berat badan..bole tulis bape kg dah lost...bole tulis ape yang kita dah melantak hari-hari. Harapnye tak kelaut jugak le table ni. Muahaaahaha.. Eh eh semangatttt semangattttt...

Ahaaaa...pagi tadi aku bekpes 4 bijik scramble eggs.Tu pun tak abis..kembang tekak makan telo banyak. Huhuhhu.. Lunch makan keli goreng seko n pak choi lesu skit. Mane tak lesu..masak sayur dah layu kot. Tang rasa pulak lagi sedih..langsung takde rasa..garam takde ke kak? Tau la akak menjaga kesihatan kitorang..takut darah tinggi kan..tapi hagak-hagak la sampai takde rasa langsung. Dalam takde-takde rase tu licinnn jugak. Kebulur katenyaaaa...Hahahaha..

Ok nak mandi sat. Plan nak joging tadi dengan set laghos tapi kensel pulak. Semedang je sume bizi lepas waktu bekeja...heran aku. Tapi baguih gak tak gi joging sebab dah rintik-rintik. Dapat gak aku update blog pakai henpon baru. Muahahaaahaaa....

Tapi...asik tapi-tapi tak abis dari tadi..Hahaha..Apps bogger droid ni banyak nau iklannya. Semak tui laaaa...ke ada apps lain yang aku tak tau??

Published with Blogger-droid v2.0.10



Diet hari pertama katanyeee

Semalam kate nak bagitau ape menu aku makan kan? Ekceli semalam tu tak di amik kire sebab pagi tu bekpes dah amik carbo. Opismate bawak sandwich pulak. Tetiba terlupa tengah berdiet. Ok lupe la sangatttt...padahal tak bole tengok makanan..asik dok nak mengunyap.

Tengahari tu makan ni jeee...


Ayam goreng dua ketul beli kat cafe opis sajo. Memang ni je pun lauk yang ade. Kat opis ni bukan bole turun lambat. Padahal lunch break kul 1 kan..tapi bila ko turun kul 1 maka semuanye udah licinnn.. So ni pun kire rejeki aku la ada ayam ni. Kalo idak mau tak jadik diet..muahahaha

Mula-mula nak ngadap ayam ni kena saiko dengan kengkawan. Macam-macam tohmahan dan cobaan dilemparkan wooo wooo wooo... Tapi buat pekak je la kan. Tapi dalam pada buat pekak tu dok berbalah jugak la. Kena back up jugak..kalo dok dengar buat pekak je hati sakit beb. Hahahaha... So far kengkawan bole paham. Tapi perit la dok dengar dialog-dialog..eeellleeeehhhh diet kononnnn...ni bole tahan sari je ke?bole cayeee keee?? Huh memacam lagi la dugaan nak berdiet ni.

Petang pulak geng ajak lepak minum. Pehhh dugaan maha hebat ni. Kemain fenin nak pilih menu ape. Takan nak tengok je dorang melantak kan? Fenin punye fenin oder chicken burger dengan air suam kauuuu.. Hahaha..tak penah lepak minum air suam je. Bege tu pun aku makan ayam dia je..roti aku bagi kat member. Tapi pedih le telinga nak dengar dorang kutuk kan.. Sabarrrrrrr..

Pehtu dorang ajak gi pasar malam pulak. Ok la bole jejalan kire senaman jugak tu. Tapi tak tahannye dengan dugaan makanan2 tu.. Adoyaiii.. Dalam pada mengelak tu kan beli jugak la puyuh berempah seko. Saje nak bagi anak tekak ni puas hati. Pehtu dengan telo 10bijik kunun nak buat scramble eggs for bekpes tomolo.

Balik ingat dah lepas dugaan2 tu sume. Tapiii tidakkk okkkk... Cik abang pulak ajak kuar minum. Ok dalam kepala ni dah fenin balik. Ape le yang aku nak oder ni kang. Tengok dia makan roti pisang cam sedap je. Terus oder tosai dengan teh o panas. Demmmmmm..terus kelaut diet aku semalam. Huwaaaaaaaaaaaaa..

So kena start semula hari ni. Berbekalkan 4 bijik telo yang telah discramblekan. Tu untuk bekpes and kudap sampai ke lunch. Mintak2 berjaya le aku menempuh dugaan yang mahaaaa dasat untuk hari ni pulak. Pelisss doakan aku yeeee... :p




Tuesday, January 8, 2013

Baca bagi faham dulu

Sambil-sambil buat kerja, sambil jengah blog orang. Bukan pe..penat kot asik dok tengok kerja je. Kematu ok sendi-sendi akak ni. Bontot pun dah makin melebo..so ayuh kite berjalan menjengah tempat orang lain pulak. Sambil jalan-jalan sambil bincang isu semasa. Oh semasaaaa sangatttt...

Badan dah semakin mengajah. Ok memang dah mengajah dari dulu tapiiii...sekarang makin sadis oi. Berat aku now dah tujuh puluh ok...tengokkk tak sanggup nak taip nombor so taip perkataan sajo. Tiap kali timbang hatiku sayuuuuuuu sangatttt..tapi langsung takde tak pikir kekdah nak turunkan berat kan. So hari ni akak dengan gigihnye meng-google diet-diet masakini. Semangat meluap-luap katenyeeeee... 

Klik punye klik...google punye google...akak tertarik hati dengan diet Atkins ni. Siap masuk Kelab Diet Atkins dalam facebook okkkk... Tapi akak baca je dulu. Nak bagi testimoni ke...nak bagi pertanyaan ke..nak bagi pendapat ke..belum lagi. Akak tengah memcari ilmu didada dulu. Bila akak dah paham..dah yakin..dah bersemangat waja...maka akak akan bagitau di sini okeih? Okeih ke tidak ni? Grrrr...

Now akak tengah mentelaah blog Bicikut ni. Tu pun akak dapat link dari KDA (Kelab Diet Atkins) ni. Memula baca..macam... errrrr... errrrr... ape ni.. eh sume tak bole.. itu tak bole.. ecelemekkk.. cano nak makan ni... gitu le pemikiran akak sekarang ni. 

Akak harap akak bole paham tentang diet ni dulu. Bile dah paham kang bole le buat kan. Kang tak paham buat pun sampai dipersimpangan dilema je. Akak dah penah dulu buat diet Atkins ni. Bole cargas 2 hari je..pastu kelaut... Semangat takde dik. Pehtu lak pengaruh kawan-kawan dan keadaan sangattttt kuat yarabbii... Pehtu berat pun takde yang turun..pehtu akak sentapppp..langsung tak buat. So bile bace blog-blog cengini kot-kot le bole menaik tarafkan semangat akak yang super slim ni..tapi badan super montel kan... 

Ok akak nak pi beli lunch. Starting from today le kununye.. Nanti akak telunjuk ape akak makan ye.. Muahssss (oooohhhh geliiiiikkkkkk) #puiiiii