Wednesday, August 3, 2011

Ramadhan #03 - Mak


Malam tadi jam 21:44 adik perempuan aku bagi sms;

Jujut : Kuti da guring kah. Mamak suh talipon kainak.
           Kuti (dia sorang je panggil nama manja ni) dah tido ke. Mak suruh telefon nanti.

Aku : Ayuhak huhu
          Yela huhu


Tapi sampai sekarang belum call mak lagi. Dengan alasan henpon belom topup lagi. Ingat nak call mak malam karang. Jimat sikit kan. Thehehe. Ape punya anak laaaa. -______________-





Mak aku yang berbaju bunga-bunga kat belah kiri tu. Yang 2 orang lagi tu kakak-kakak aku. Ni time lepas meng'pow' abang ipar, Abang Ajeap shopping kat TESCO Section 18 Ipoh. 



AJAIBNYA TANGAN IBU

Ketika kita lapar...tangan ibu yang menyuap,
Ketika kita haus...tangan ibu yang memberi minuman,
Ketika kita menangis...tangan ibu yang mengesat air mata,
Ketika kita gembira...tangan ibu yang menadah Syukur,memeluk kita erat dengan deraian air mata bahagia,
Ketika kita mengantuk...tangan ibu yang dodoikan dengan penuh kasih sayang,
Ketika kita mandi...tangan ibu yang meratakan air ke seluruh badan,membersihkan segala kekotoran, 
Ketika kita dilanda masalah...tangan ibu yang membelai duka sambil berkata:Sabar nak, Sabar ye sayang.
Namun,
Ketika ibu sudah tua & kelaparan...tiada tangan dari anak yang menyuap,
Dengan tangan yang menggeletar, ibu suap sendiri makanan ke mulut dengan linangan air mata,
Ketika ibu sakit...di mana tangan anak yang ibu harapkan dapat merawat kesakitan ibu?
Ketika nyawa ibu terpisah dari jasad...
Ketika jenazah ibu nak dimandikan...
di mana tangan anak yang ibu harapkan untuk menyirami jenazah ibu buat kali yang terakhir.
Tangan ibu, tangan ajaib...
Sentuhan ibu, sentuhan kasih...
Boleh membawa ke Syurga Firdausi...
Ciumlah tangan ibu,
Sebelum ibu pergi bertemu Illahi & takkan kembali lagi...

Nukilan Dato' Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood 
(Pendakwah & Pengacara Semanis Kurma TV9)



P.S. Tengah berkira-kira nak balik kampong ke tidak minggu ni. Hhmmmmm....



6 comments:

Cik Mai said...

yatt..conversation sms ko guna bahasa apew?..unik jer?

nkara said...

tu namanye bahase banjar mai. kitorang adik badik mmg suke kalo sms gune bahase ni...

gelak guling-guling...kekeke

Cik Mai said...

oo..idak la aku tau..hehe

nkara said...

ha..nnt aku ajar ko ye...

kelas bermule lepas raye ok. huhu

adek debab debot said...

uniknye bahase.. :))

nkara said...

haaa...ce cube suh dak mumie ckp..

harammmmmnye dia tau...
haha