Friday, May 27, 2011

Sejuta Belia.

wah kemain bingit opis aku hari ni. mana taknya dikelilingi dengan dentuman musik. dongdangdongdangggg... bikin panasssss saja. nak pulak hari ni jumaat. mau tak buat kerja ni. eheks.

pagi ni dah start perhimpunan sejuta belia di putrajaya. jalan-jalan banyak dah tutup. kitorang yang tengah berkerja ni pon dah tak senang duduk dah ni. kejap-kejap kang melepek kat tingkap nak mentengok apa benda yang ada kat bawah bangunan. dah tu pulak opis sebelah menara belia dan sukan. lagiiiiii la terasa bahangnya.

kali ni aku tengok memang grand gila sambutan hari belia tahun ni. sambutan hari belia bersekali dengan sure heboh. boleh la bayangkan betapa sesak dan padatnya putrajaya ni selama 3 hari ni. aku pon dah tak sabar nak mentawaf kedai ke kedai... booth ke booth... mesti banyak benda FREE. hahaha... mengong!

semua belia-belia, mak-mak belia, bapak-bapak belia, adik-adik belia, tok nek belia dijemputlah datang ke sambutan hari belia ni. memang tak rugi la. macam-macam aku tengok. ada perkhemahan. ada extreme sports. ada booth untuk adik-adik yang nak cari kerja tu. ada konsert artis-artis fofular dan yang penting ada funfair okkkk... lama gila tak pergi funfair. teringat lak kecik-kecik dulu pegi funfair bila ada kumpulan xpdc buat performance. mantop okkkk...

selamat bercuti dan jangan lupa ramai-ramai datang putrajaya okkkk... 


official website Hari Belia Negara 2011.



p.s. rancang terlebih dulu perjalanan anda sebab banyak jalan yang tutup. (:



Tuesday, May 24, 2011

What Women Want in a Man?

1. Handsome
2. Charming
3. Financially successful
4. A caring listener
5. Witty
6. In good shape
7. Dresses with style
8. Appreciates finer things
9. Full of thoughtful surprises
10. An imaginative, romantic lover




Revised List (age 32):
1.   Nice looking (prefer hair on his head)
2. Opens car doors, holds chairs
3. Has enough money for a nice dinner
4. Listens more than talks
5. Laughs at my jokes
6. Carries bags of groceries with ease
7. Owns at least one tie
8. Appreciates a good home-cooked meal
9. Remembers birthdays and anniversaries
10. Seeks romance at least once a week




Revised List (age 42):
1.   Not too ugly (bald head OK)
2. Doesn't drive off until I'm in the car
3. Works steady ” splurges on dinner out occasionally
4. Nods head when I'm talking
5. Usually remembers punch lines of jokes
6. Is in good enough shape to rearrange the furniture
7. Wears a shirt that covers his stomach
8. Knows not to buy champagne with screw-top lids
9. Remembers to put the toilet seat down
10. Shaves most weekends




Revised List (age 52):
1.   Keeps hair in nose and ears trimmed
2. Doesn't belch or scratch in public
3. Doesn't borrow money too often
4. Doesn't nod off to sleep when I'm venting
5. Doesn't re-tell the same joke too many times
6. Is in good enough shape to get off couch on weekends
7. Usually wears matching socks and fresh underwear
8. Appreciates a good TV dinner
9. Remembers my name on occasion
10. Shaves some weekends




Revised List (age 62):
1. Doesn't scare small children
2. Remembers where bathroom is
3. Doesn't require much money for upkeep
4. Only snores lightly when asleep
5. Remembers why hes laughing
6. Is in good enough shape to stand up by himself
7. Usually wears clothes
8. Likes soft foods
9. Remembers where he left his teeth
10. Remembers that its the weekend




Revised List (age 72):
1. Breathing
2. Doesn't miss the toilet 



Friday, May 20, 2011

Jemahat yang hening.

ya. hari ini hari jemahat. ataupun nama saintifiknya jumaat. motif? keboringannnnn...

plan nak carik baju baru untuk event minggu depan dengan elyza. tapi elyza terpaksa mengELkan dirinya sebab anak dia disaspek denggi sejak semalam. taktau apa cerita hari ni. jap lagi lah baru sms.

jadinya terpaksa mengekjas mr. dahling untuk cari baju baru besok. nak pergi mana ha? dah lah orang tua tu demam. kang tak pasal-pasal kena maki plak aku. takpa. takpa. belom try belom tau. kena jugak bawak dia keluar mana tau demam tu boleh kebah kan. punca demam tu datangnya dari bos dia la. srooot srooottttt!!! (bunyik hingus selesema) so terkena virus kat dia pulak (dia kata la). dalam tahun ni je dah berapa kali dia demam. aku je yang belom demam lagi. ke memang lelaki senang kena penyakit? antibodi kureng. T____T

tadi ada tengok kat FB RAPI Magazine. ada bengkel cantik & cergas ahad ni. tengah ajak zura kalau dia ok kitorang nak join. tapi tengok lah nanti. ada entry pasal tu maknanya aku pergi lah. (:

nak baca blog kak senduk lah kejap. mantops kau kak!!!

Thursday, May 19, 2011

Acid Splasher! Please Beware!!!





This post is taken from Tekkaus.com blog - lets all work together to spread the awareness of this issue here.





Beware of the serial acid splasher in KL!



Last week another 5 innocent victims have been hurt by the acid thrown at them. 
So far 20 victims have been injured. 
All are women and girls except a male school teacher in 8 different incidents over the past 2 months! 
These crazy attacks happens right in the heart of KL. 


We must track down this animal as soon as possible. 
One of the latest victims is a one-year-old helpless baby.
See how insane this serial acid splasher is? 
Then another victim who was attacked last Friday suffered serious burns which could cause her to lose her eye. 
People lives are at risk here. 20 victims' future has been affected by this animal! 
All of us should work together to track down this animal before more innocent people are being harmed!

1. March 2 - Eight Year 4 and Year 6 pupils and a teacher of SK Bukit Bandaraya in Jalan Bangkung, Bangsar were splashed with a liquid by a motorcyclist clad in black.

2. March 24 - Two marketing executives were splashed with acid as they were walking along Jalan Tun Sambanthan at 5.30pm.

3. March 25 - A 25-year-old history teacher, on the way to school, was attacked near the back gate of a school in Jalan Sultan Abdul Samad at 7am.

4. March 26 - A Frenchman and his female companion became the 13th and 14th victims of a corrosive liquid-splashing attack by a motorcycle duo in Jalan Conlay about 3pm.

5. April 2 - In Jalan Mantin, Negri Sembilan, a 27-year-old woman and her 18-year-old niece were attacked by two men on a motorcycle 9pm.

6. May 6 - Two women were splashed with acid when a motorcyclist attacked them from behind in Jalan Pudu Lama at 9pm.

7. May 6 - Thirty minutes later, a lawyer in her 30s, was attacked near a parking lot in front of The Mall shopping centre in Jalan Putra.

8. May 7 - A woman and her one-year-old baby were standing in her house compound in Persiaran Titiwangsa when the splasher rode by and threw the liquid at them at 3pm.



This is how a Honda EX5 looks like.


All of us must be on our toes from now onwards. 
We must work hand-in-hand to track down this animal. 
This serial acid splasher is of dark complexion and he rides either a Honda EX5 or Yamaha bike with a basket in front
So you should be more careful when you see these 2 types of bike approaching you. 
If you are a woman, a girl....or well just about anyone who is staying in KL-you might want to follow the following guidelines here:

1) Always walk facing against the traffic: So that the serial acid splasher will not attack you from the back. Besides that by walking against the traffic you will have a better chance of avoiding anyone who looks suspicious to you.

2) Avoid walking by the side of the road: If possible don't walk at the side of the road at all if it is unnecessary. You will be exposed and make yourself easy target for this serial acid splasher. Walk near the building where there are crowded people.

3) Always bring along an umbrella: This might sound crazy...but I suggest that you bring along a huge umbrella with you. So whenever you see someone suspicious approaching you, immediately open that umbrella to shield yourself from any possible attack. Yes! Just open it even though it is not raining. Best of all use the umbrella all the time. Moreover your umbrella can be a potent weapon for you to defend yourself in dangerous situations.

4) Inform the police of any suspicious motorcyclist: Banking on our lazy and inefficient Malaysian police alone is not enough. So the moment you see anyone riding a bike with dark complexion and looks suspicious...immediately take down the number plate and inform the police to come over as soon as possible. Who knows? Your information might lead to the nabbing of this serial acid splasher!

5) Put on more clothes: I know the weather is scorching hot right now. But putting on an extra jacket or vest might buy you some time to escape the devastating acid if *touch wood* you are being splashed!

6) Don't go out if not required: No matter where you go, try not to walk...at all. If possible don't even go out if you don't have any transport, preferably car. It doesn't matter if the sundry shop is only 50 metres away from your home...you don't want to risk being splashed with acid right? So ask your parents, husband or other family members to ferry you around if you can.

7) Use as much water as possible if got splashed: Water is the best remedy to counter the corrosive acid. The moment someone is being splashed with acid (either it is you or other victims), pour as much water as possible onto the affected body parts especially the eyes. Keep on pouring a large amount of water to dilute the acid. Keep on doing this until the acid has been diluted and washed away. So I suggest all of us to bring a water bottle all the time.





We don't want this happen to our beloved ones right? :(





Lets spread this - and all do our part to track down this criminal!!!



Saturday, May 14, 2011

Serial Splasher!


SERIAL SPLASHER! 

PENYIMBAH ASID BERSIRI!


Orang yang dah tak de tujuan untuk hidup! Please take a very good care of your family! 

A man on a black Honda EX5 motorcycle. News is spreading, they said Balai Polis Tun Razak has released the plate number as WPV 4963...

Those with information on the splasher can call the police at the Rakan Cop hotline (03-2115 9999) or SMS POLISKL at 32728.





p.s. 

haihhh! dah takda benda nak buat ke orang ni haaaa??? apa-apa pon berhati-hati okeh. kalau boleh jangan bukak tingkap kereta korang walaupon aircond kereta takda. keselamatan lagi penting dari kepanasan. erkkk! boleh gitu??? boleh je lahhhhh... T____T


Thursday, May 12, 2011

Hari Misi.

mula-mula nak ucapkan Selamat Hari Misi Sedunia! sedunia ke? gasak ah. 

tau ke pon misi tu apa? ala misi tu dalam bahasa melayunya adalah Jururawat. takpon Nurse kata omputihnya. aku pon baru je tau ada hari misi ni. tu pon terbaca dalam fb tadi. tapi tak pasti lah pulak samada sambutan hari misi ni pon membawak maksud lain macam gosip sambutan hari ibu tu. bagi aku selagi kita tak sambut dengan cara-cara yang tak senonoh atau melampui batas-batas agama, rasanya tak salah sambut hari misi ke, hari ibu ke, hari apa sekalipon. just nak memperingati jasa-jasa mereka bukan sempena memperingati sejarah sambutan tu. agaknya lah. lain orang, lain pendapatnya kan.

dalam family aku ada sorang je yang jadik misi. teringat pulak aku masa mula-mula Kakni masuk kolej jururawat kat Penang. ni cerita flashback dari mak dan kakak-kakak aku haritu la. dorang kata menangis-nagis nak balik padahal time tu dah umur 20an dah tu. hari-hari telefon umah merayu kat mak mintak nak keluar dari kolej. yang jadik mangsa time tu Kak Eya yang dok kat Kulim. berulang-alik amik dan tengok Kakni kat sana semata-mata taknak bagi dia belajar separuh jalan. nasib baik lah ada kakak yang dekat area tu jugak kalo idak dah lama berhenti gamaknya tu.

aku pon ada jugak history pasal misi ni. pernah isi borang 2-3 kali jugak lah. tu pon sebab paksaan dari Kakni. mentang-mentang lah dah jadik misi, aku pulak jadik mangsa. memang tak minat langsung nak menceburi bidang misi ni, ada ke patut muka bengis dan ganas ni nak jadik misi? alamatnya lahhh... lu pikiaq la sendiri ye. memang agaknya bukan rezeki aku. tak pernah pon berjaya dapat tawaran belajar misi ni. 


psttt... sebenarnya aku hantar borang tak pernahnya complete. jangan bagitau Kakni tau. HAHA.



 

Wednesday, May 11, 2011

Mother of Modern Dance.


Martha Graham, the U.S. choreographer who helped to pioneer modern dance, would have been 117 today. 

And to mark the anniversary, she has been celebrated by Google's third doodle of the month so far, which is another animated one. 

The doodle shows dancers performing a series of flowing, emphatic Graham-esque moves. The whirling trails of their limbs spell out the six letters of the search engine's name. 






more HERE.


Tuesday, May 10, 2011

Top Commenter.


yeyyyy!!!! joget-joget.

cerita sebenar di sini.

aku memang suka bertandang kat blog kak emila ni. kagum sangat dengan hasil kerja tangan kreatif kak emila ni. ouhhhh... bestnya kalau tangan aku pon sekreatif dia... tapi nan ado... T__T

tapi tak kisah ahhhh... janji aku dah berjaya dapat personalised mug yang kiut-miut tu. tak sia-sia datang bertandang pagi petang siang malam hujan panas. akhirnyaaaaa... pakcik kayooo... ehhh. 

tinkiu kak emila! 

sebelum ni aku dah pernah buat Em's Doll. boleh tengok kat profile pic aku tuh. tapi untuk mug kiut ni aku nak buat Em's Doll yang baru. tadi dah emel kak emila cara-cara nak send gambar baru. tapi belom ada reply. ): agaknya dia tengah sibok tu. sabar... sabar...







demmm... tetiba takda idea. ada saja makhluk-makhluk yang mengkacau konsentrasi. 

chow dulu ah. bai.


Monday, May 9, 2011

Google Doodle.


Google has put up at least 16 different doodles on its home page to celebrate the 76th birth anniversary of English author and illustrator Charles Roger Hargreaves. Hargreaves is best known for his series of Mr Men and Little Miss books for children.
Born on May 9, 1935, in Cleckheaton, England, Hargreaves worked in his father's dry cleaning business, then moved to the world of advertising and finally came back to his original ambition, cartooning. In 1971, he wrote his first Mr. Men book, Mr Tickle, which was a runaway success and later led to the animated series Mr. Men Show, on BBC. A decade later, the Little Miss series of books began to appear. His books have sold millions of copies around the world and have been translated into many languages. Hargreaves died of a stroke on September 11, 1988.
While Google has recently been doing a number of animated doodles, the last few have been static images. The different Roger Hargreaves doodles that appear on every refresh of the Google home page feature popular Mr. Men and Little Miss characters including:



Little Miss Magic, Little Miss Tiny, Little Miss Naughty, Little Miss Shy, Little Miss Sunshine, Little Miss Chatterbox, Little Miss Curious, Mr. Messy, Mr. Rush, Mr. Happy, Mr. Dizzy, Mr. Forgetful, Mr. Tickle, Mr. Bump, Mr. Slow and Mr. Funny.



Original post from here.



p.s. I'd received good news this morning. Alhamdulillah... (:



Sunday, May 8, 2011

Besok kerjaaaa...

berjaga malam... bangun tido lambat... tak mandi sampai petang... stadi dan jugak stido... layan criminal minds...

semua tu dah tamat. 

cuti selama seminggu dah habis. eh 2 minggu lahhhh... kenapa rasa macam cepat bebeno eh?

jumaat hari tu last exam. paper law okkkk... aku memang pobia betul ngan law. daya ingatan tahap cipot lah. mana lah nak ingat act apa, case apa, section apa. akhirnya aku bedal je. 3jam tu pon tak cukup ok untuk membuat bedalan. ada soalan yang tak sempat aku nak jawab. so sekarang sesi berdoa secara bersungguh-sungguh supaya tak kantoi.

abis exam hari tu cik mai belanja kitorang kenny roger kat plaza alam sentral. melantak sampai nak muntah. seriusly memang lepas tu aku rasa ayam tu nak keluar balik. tapi sayang lah kan orang dah susah payah belanja. so aku tahan tanak muntah. boleh????

pastu aku, idda ngan sarah pegi jalan tar. sanggup ok meredah jem semata-mata nak release tension habis exam. apa yang kitorang shopping kan? haaa tu namanya bertanya kepada diri sendiri. 

ni jawapannya ya... sarah memborong langsir untuk rumah barunya. cantik dowh. kompom aku nak beli kain langsir kat kamdar jugak pasni. aku pulak memborong.... ermmm adalahhhh. gedik okkkk. ada lah benda yang aku beli tapi malas nak bagi kenyataan kat sini. nanti-nanti aku bocorkan rahsia ok.

memang lega bila exam dah habis. tapi kelegaan tu tiba-tiba hilang bila ada yang mensebok dalam fb aku. aku cuti lama sebab nak exam ok. bukan saja suka-suka malas buat kerja. aku tau la dah masuk kerja nanti setelkan kerja yang berlambak tu. toksah lah ko nak sound-sound aku kena cover kerja orang lain pulak sebab dorang dah cover kerja aku. aku tau laaaaa... budi baik kan kena lah dibalas baik kan.

memang aku dah pangkah baekkkkk kau. bluekkkkk!!!!



hari ni mother's day eh?

hepi mother's day to my mak. luv u mak!

anakmu tak dapat call sebab henpon takda kedit. nanti dah topup anakmu tepon eh.
mintak ampunnnnnnn.... (:






Sunday, May 1, 2011

Hari ini cuti, besok pon cuti. Yeayyyy!

pagi-pagi dah melantak meggi. boley?

pagi ni cuaca mendung. semendung aku yang macam biasa lambat bangun. bila dah terlebih tido tu kepala pon pening. bila pening-pening tu mula lah nak carik tempat baring sambil layan tv kan. so ce citer bila nak stadinya? tu lah rutin selama 2minggu bersenang-lenang di rumah. takda lah senang-lenang pon, balik-balik asyik menghadap buku-buku (boleh percayeeeee ke alasan ni?) huhu.

oh ye... hari ni cuti hari pekerja. selamat hari pekerja semuaaaa! bila cuti awam jatuh hari ahad, of course the next day nya cuti. hoyeh hoyehhhh... (macam kan aku kerja kan? padahal...)

hari ni takda kemana. nak buat past years paper project management. soalan boleh tahan okkkkk. mengelabah jugak lah kan. hopefully dapat siapkan 5papers today. insyaAllah kalau tv ditutup sepenuh masa hari ni. kalau tak... alamatnya mentelaah AXN lah nampak gayanya.