Tuesday, February 8, 2011

Cerita balik kampong.

syahdu okeh balik pagi raya. kekeke. kat highway plus walaupon kereta banyak tapi takda jem langsung. masa lalu kat tol LDP ada diskaun 60posen. kat tol lain takda pulak. -_-

jejak je kat kampong, teruskan kena kerahan mengecat rumah. dah macam kelim je aku tengok umah aku ni. kejap pink, kejap oren, kejap coklat. kat luar kaler lain, kat dalam lain. ahhh janji setel. maklum la nak kenduri besaran bulan 3 ni, semangat memasing berkobar-kobar je aku nengok. jangan time aku kang takda kobaran tu sudah. aku lepuk kang dahi seko-seko.

hari jumaat pulak, lepas kemas almari mak dan berperang dengan sitikus pegi station 18 carik barang jujue. banyak rupanya benda nak dicarik. selagi tak habis kenduri, selagi tu la tak habis-habis carik barang. kalau ikutkan nampak macam membazir, tapi biasa la kan.. kawen tu kalau boleh nak yang paling manis.



tengah sibok-sibok jaga adam (jadik babysitter okeh) boleh pulak terjumpa dengan lalinkku ni kat tesco station 18. sakan bersoping dengan mak dan adik-adiknya. mana laki ko ha? laki dia pegi kenduri kawen dengan bapak mentua. bagus bagus. jujue ngan kakni ada kat kamdar belakang tu ha. dok mencarik kain langsir. petangnya, sambong cat dan menkemas lagi. tunggu katil baru sampai dari pagi, pukul 7 baru sampai. memang janji kelim la kau. malam tido lena berkatil baru (pengantin belom guna lagi. lalalala)

sabtu, jalan-jalan pulau pangkor. nanti cerita lain okeh.

ahad sibok dengan program kenduri-kendara sedara-mara. mak sound suruh pegi, nanti kau kawen takda sapa nak pegi kang. okeh menurut perintah. makan sedap wooo. siap ada ikan bakar. disebabkan kepenatan berkenduri-kendara maka terpaksa mentalipon bos mintak cuti kecemasan. hahaha. nasib baik bos sangat baik. so petang tu pegi kg selabak edarkan kad kawen jujue. kalau dah ke sana tu memang lama la. orang-orang jawa memang peramah tapi kalau bersembang tu macam nak berperang. semua nak bercakap. hehehe.

sebelum balik semalam, pagi carik cat lagi dengan jujue. singgah kejap hospital batu gajah tengok adam kena tahan kat wad kanak-kanak sebab semput. asyik nangis je. sedih la pulak tengok. pastu petang pukul 4 baru gerak balik. singgah dulu umah iyong kat langkap antar langsir then terus ke sabak bernam antar kad kawen jujue kat abang udin. first time pegi, sesat. tunggu abang uding amik kat simpang kubor mana ntah. lepak-lepak jap kat kedai dia, then gerak balik pukul 7. sampai umah dekat pukul 10 malam. terus membuta tak sedar diri. nasib baik pagi tadi tak terbabas.

huargggghhhhhh...bestnya dapat tido time nih. -_-"

3 comments:

Novelgurl said...

Assalamualaikum

samalah dgn owng negri9.sekali bukk mulut semua nk mencelah..aish pening2..huhu

nkara said...

wsalam,

aah...nogori pon same. melaka pon same...mmg peningggg.

qistinasafiah said...

..bilanya kenduri aunty? :P