Wednesday, December 28, 2011

Saya Batuk

Bila tang malam makin menjadik-jadik pulak. Tak boleh nak tidur. Batuk kong-kong sampai tekak naik melecet. Perit sangat. Kalau tak tahan sangat telan ubat batuk kompom tidur tak ingat dunia. Tapi dah bangun batuk balik. Kong-kong-kong-kong #bunyik batuk la bukan bunyik hanjing 





























Ini makanan diaaaa...

Dok kepam lozenges Fisherman' Friend ni dari pagi. Tapi yang peliknya, orang batuk-batuk tak selera nak makan tapi aku tak. Selera tetap selera. Memang dah keturunan kuat mentekedarah kan? #sengih



Tuesday, December 27, 2011

Oh Terlebih Sudah



























Onyomak gesek gooooo...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

The result...
.
.
.
.
.
.




























Dia kata berat badan aku berlebihannnnn????? Oh demmmmmmmmm.... #pengsan



Jom serbu www.gayahidupsihat.my untuk tips menjaga badan dan pemakanan sihat...dannnn boleh kira berat jisim badan macam aku jugak. Tsk tsk tsk -_-"



SYABAS Beteee...


Minggu lepas balik kampong lagi. Takda plan pun. Ingat nak balik minggu ni je sebab nak buat kenduri 100 hari arwah ayah. Minggu ni patutnya nak basuh baju dan berehat kat rumah. Patutnya lah...


Sekalinyaaaaaaaa...terpaksa jugak balik kampong sebab air kena potong. Huuuwwwwaaaaaa.... Y_Y

Begini ceritanya...

Jumaat malam tu lepas kerja cam biasa keluar detim. Pergi Alamanda beli barang-barang sikit. Jam 8 gitew budak rumah call kata ada berita tak baik. Aku dah macam dapat tangkap sikit tapi control. Dia kata air kena potong dengan alasan dia lupa nak pergi bayar bil air yang berbulan-bulan tertunggak tu! Aku dah agak dahhhh... Hari tu bil letrik kena potong, ni air pulak. Adoyai kawan aku ni. Tu baru umur 30 kalau dah 60 kang taktau lah aku. Anak pun dia lupa letak kat mana nanti. Haihhhh...

Dari surat 'centa' SYABAS tu dorang potong air jam 10.30 pagi lebih kurang gitew. Persoalannya, kenapa lah Incik Syabas potong air kitorang hari jumaat? Dah lah nak cuti hari minggu lama. 3 hari woooo... Ke dorang sengaja mendajalkan kitorang supaya kitorang aware dan bayar on time? Oh kijamnya engkauuuuu...

So malam tu aku beli air mineral carrefour botol besar untuk 'cucian' malam tu. Tak mandi pun okkkkk... Pagi sabtu subuh-subuh sapie aku dah chow balik kampong. Still tanpa mandi jugak... Nak membuang pun tunggu berenti kat RnR. 

Moral of the story, sesibuk mana pun kita sila lah jangan lupa membayar segala tok nenek bil. Tak kira bil air ke, bil letrik ke, bil astro ke, bil kredit kad ke... Sila bayar on time. Bila dah kena potong cenggini, sesal pun takda guna. 


p.s. Start bulan depan biar aku yang setelkan segala bil rumah. Tapi potong duit sewa... ;)))





Friday, December 23, 2011

Cempedak

Balik kampong hari tu teman mak pergi 'rumah kecik'. Bukan jamban ok. Mak ada satu lagi rumah kat kawasan perumahan PPRT tu. Dapat corner lot, kawasan tanah agak besar dan dapat sebijik rumah kecik. Sekarang rumah tu mak sewakan. Daripada kawasan tanah tu terbiar je, mak dan ayah ada lah tanam pokok buah-buahan sikit. Ada rambutan, nangka, kelapa, ubi kayu, jering dan apa ntah pokok lagi aku tak ingat. 


Oh, pokok cempedak pun ada jugak. Banyak giler buah dia woohhh...








































Aku selaku mandur yang dilantik sendiri sedang mengarahkan Kak Eya masukkan cempedak dalam guni. Punya takut getah cempedak melekat kan, time melantak tak takut pulak? Grrrr....






Petik pakai tangan sudah. Buah banyak, pokok tak tinggi. Sengaja ambik yang belum masak sebab nak bawak balik ke Putrajaya. Nanti boleh peram mak kata. Kalau masukkan dalam kereta yang dah masak kang berbau satu kereta tak lalu nak drive pulak dok mensedut bau harum cempedak tu. 




Aku bawak tiga bijik cempedak. Balut pakai surat khabar dan masukkan dalam plastik. Bila dah sampai rumah keluarkan dari plastik, terus masuk dalam kotak. Kalau biarkan dalam plastik nanti dia lambat masak. Nak tau dah masak ke belum, tunggu sampai berbau satu rumah.




Perghhhh...memang kuat gila ah bau dia. Siap kopek semua, bancuh tepung, celup dan goreng. Layan panas-panas bersama Kopi Tenom O sambil tengok Tentang Dhia. ;) Nak pulak time tu hujan sejuk je kan. Memang terbaek oiiii...




Zaman Remaja Katanya

Eh sekarang pun remaja jugak. Tapi remaja veteran katanya. 

Macam biasa sampai ofis pagi-pagi layan fb dulu. Kena photo-tagged lah pulak dengan kawan masa diploma dulu-dulu. Mesti cam bacin je rupa paras aku. Takpa-takpa, tarik nafas panjang-panjang baru tengok.



























Gambar ketika merendek bersama-sama di Mydin, Klang. Masa ni kalau tak silap aku baru semester satu. Baru-baru dok kolej katanya. Muka naif je sekor-sekor kan. 

Boleh teka kan aku yang mana satu? Ce teka. Ce teka... Hihihihi ;)

Thursday, December 22, 2011

SBPA ditangguhkan pulak dah


Mengelupur sekor-sekor bila tau SBPA ditangguhkan. Ada yang suka dan ada jugak yang tak suka. Yang suka tu sebab boleh amik cuti hujung tahun ni. Maklum lah mak bapa sibuk nak balik kampong lah, beli baju sekolah anak lah bla bla bla... Cuti kami dibekukan sebab nak proses SBPA ni lah. Yang tak suka pulak dah penat balik sampai malam dan kerja hujung minggu untuk uruskan SBPA ni. Dannnn...paling penting semua orang dok mengelupur pasal gaji yang 'bakal' tak naik tahun depan. Ada pro, ada kontra.

Aku rasa SBPA ni tetap jugak jalan. Takan lah geng-geng 'Tertinggi' nak biarkan SBPA 'berkubur' kan? Sia-sia lah dorang sign opsyen premier tu. Gaji banyak dowhhhh... Ketua pun dah sign opsyen bersara untuk lantikan secara kontrak pulak. Takan dorang nak biarkan SBPA ni tangguh lama-lama. Ada yang mengamuk nanti kan?

Kita tengok lah besok-besok macamana. Ada berita gembira ke tidak. Harap-harap ada lah naik lagi sikit. Bukan tak bersyukur, tapi berharap dapat lebih sikit dari sekarang. Nak buat simpanan lebih. :)


Boleh baca :





Ringgit Malaysia Berwajah Baru


























KUALA LUMPUR -- Kakitangan Bank Negara menunjukkan Note baru Ringgit Malaysia wang kertas dan wang syiling keluaran terbaru yang akan dikeluarkan pada Julai tahun depan. - Sinar Harian


Berkaler-kaler duit baru ni kan. Macam duit Monopoly pun ada jugak aku tengok. Paling aku tak sabar nak tengok duit syiling baru tu. Camne lah rupa barunya duit lima posen tu kan. Eiiiii bestnyeeeee... Ehhh.. Overrrr siku nak?


#Aku adalah pengumpul duit lima kupang (posen) 


Tuesday, December 20, 2011

Kawanku Kawen

Balik kampong hari tu sempat jugak pergi kenduri kawen Limah kat Kampong Teluk Dendang. Kami dulu satu sekolah tapi tak berapa nak geng sebab dia lain kelas. Berbalas senyuman adalah dulu kot. Dah tua bangka ni baru ngam tu pun kenal kat fb. Dia ni kawan baik Yan yang merangkap kawan baik sekampong, sedarjah, serumah, seofis dengan aku. Dapat invitation kenduri pun pakai sms je. #Jimat belanja

Aku pergi kenduri tu dengan Aemy, kawan sebujangan. Janji pukul 12.30 dah pacak rumah dia tapi dekat pukul 1 baru sampai gara-gara nak berselendang bagai. Nasib baik dorang kata cun. #OKsilamuntah





Lepas makan terus menyibuk naik atas rumah nak tengok pengantin bersanding di pelamin. Ececeyyy. Boleh pulak pengantin lelaki takde berehat dalam bilik. Sabar lah bro, malam kang 'rehat' lah puas-puas. (Eh...pandai ko yek ;p)





Tetiba kitorang lak over bersanding boleyyyy... Mesti bebulu je Limah tengok kitorang time ni. Beria-ia Abang Photographer tu tangkap gambar kitorang. Suruh pegang bunga lah, pandang tepi jangan tengok kamera lah, tengok bunga lah... Haih macam-macam. Dah macam model sambilan pulak. #Modeldemokbolehlah -_-"




Gambar feveret. Aku, Aemy dan Yan ;))))

Yan sepatutnya jadik pengapit Limah tapi acara bersanding ter-awal sangat lari dari plan. Plannye nak bersanding pukul 12.30 tapi belah pengantin lelaki awal bebenor lah pulak datang pukul 11.40 dah bertandang. Yan pulak datang pukul 11.50 sebab malam nikah tu dia dah datang awal. Limah nikah malam sebelum tu pukul 11.45 malam, Yan pulak tercongok dari pukul 8 jadiknya dia ingat sanding pun mesti lari dari planning punya. Alih-alih awal lah pulak kan. Terpaksa lah carik pengapit on the spot. Aiyoooo...




Limah dan husbandnye. Wahhhh meleret senyuman kau Limahhhhh...!!!





























Wajib lah acara berposing bersama banner pengantin. Semakin demok rupa paras aku. Oh tidaaakkkkkkk... (macam lah selama ni pernah kurus) #Nak kurus oi




Hari tu jugak adalah hari jadi Yan. So sebagai hadiah persahabatan kita aku tangkap gambar ko bersama tarikh kawen Limah merangkap tarikh lahir kau jugak boleyyy??? Kahkahkahkah... #Keji kannn



p.s. 

Jangan tak percaya aku pun pandai masak jugak...

... Statement nak hot saja kan? #wink

Gila kagum dengan diri-sendiri kerana dapat bangun seawal jam 6 pagi (awal???) semata-mata nak mengoreng ubi kayu. Orginal from kampong tauuuu... Siap tertonggeng-tonggeng lah kan menarik ubi kayu ni depan rumah. Uuhhh kalau ada bakal mak mentua lalu ni mesti meleleh air mata melihat kegigihan seorang dara manis berbaju tshirt gedebos dan berseluar katok cina bukit menarik ubi kayu. Errrr... #oksilamuntahsekarang




Senang je kot nak mengoreng ubi kayu ni. Malam tadi dah siap potong-potong ubi tu sebab tau memang liat nak bangun subuh sapie. Lepas potong masuk je dalam peti sejuk lepas tu tidur nyenyak-nyenyak. 

Bukak je bijik mata terus ke dapur. Takyah basuh muka pun takpa bukan ada sesiapa nak tengok pun kan (dasar pemalas) thehehehe... ;p Masukkan garam dan sedikit serbuk kunyit dan gaul rata ubi kayu tersebut. Lepas tu goreng je dalam minyak yang panas. Wahhh senang kan? #kembangidung





























Bila dah kekuningan macam ni (errr...kekuningan ke kehitaman ni???) -____-" boleh lah diangkat dan ditoskan. Bolehlah dimasukkan dalam tupperware untuk dibawak secara bergaya ke ofis bagi kawan-kawan makan. ;)))




p.s. Pertama kali letak resipi dalam belog...hahahahahahahahaaaaa
#gelakkan aku.gelakkan aku ;p ;p

Monday, December 19, 2011

Kami Berkawan Baik




























Tengok... Siapa cakap kami tak boleh berkawan baik?



#Sitam adalah kawan baik Dodol.






Peace No War... ;)




Pemandangan Bawah Meja


























Errr... Indah ke tidak pemandangan bawah meja aku ni? T.T

Entah bila lah nak kemaskan kasut-kasut ni. Bukan pakai sangat pun. Tapi suka ada banyak kasut kat ofis kunun-kunun kalau kecemasan senang tak kalut nak carik kasut. Tu yang kat luar, dalam kotak belum tengok lagi tu. Belum tengok dalam kereta, dalam kat rumah jugak. #pengsan. Kasut ni kalau tak pakai lama-lama kang rosak jugak. Nak bagi orang, sayang. Nak buang, lagi lah sayang. Apa punya perangai lahhhh...

Selipar Angry Birds pun ada? Sempat tu shopping kat Kedai Runcit Pak Lang sebelum balik petang semalam. Siap beli tepung gandum untuk buat cempedak goreng (macam kat sini takda jual tepung kan?LOL). Harga pun tak buang lagi, murah-murah rm5.50 only. #bwuek ;p


Friday, December 16, 2011

Burung Hantu

Aku nak tanya ni. Kesukaan terhadap membeli-belah atas talian (online shopping) tu boleh diklasifikasikan sebagai hobi tak? Kalau boleh aku nak letak dalam biodata aku "Hobi :  Membeli-belah atas talian". Sweet tak? *kedip-kedip mata*

Bukannya apa. Online shopping ni bagi aku lah kan satu cara membeli-belah yang mudah, cepat dan menjimatkan masa. Time sibuk berkerja pun boleh apa. Sambil-sambil taip surat tu boleh je surf kedai-kedai online kejap. Window shopping jugak tu kan. Tapi kena jugak pandai memilih sebab kita tak boleh belek-belek dan cuba benda tu macam shopping kat kedai. Macam aku, aku suka beli barang yang tidak melibatkan pakaian dan kasut. Benda lain macam aksesori ke, handbag ke tu boleh. Tapi kena tengok jugak ukuran kalau ada. Sambil tengok-tengok tu boleh lah cuba ukur pakai pembaris ke apa untuk tau ukuran sebenar sesuai ke tidak dengan kita. Kalau nak beli baju atau kasut aku kena pegi kedai sebab kena try sendiri nanti beli-beli tak muat kan membazir. Not good not good. *geleng-geleng kepala*

Selalunya sebelum gaji aku suka meronda-ronda kedai online ni. Kalau ada barang yang berkenan di hatiku, aku akan booking dan bagitau kat owner kedai akan buat bayaran bila dapat gaji nanti. Dorang ok je. So kata sepakat dah diterima. Make sure bayaran settle dan barang pun akan dipos.




























Eeeeiiii...comelnya kan?

COACH Owl ID Lanyard ni aku beli secara online bulan lepas kat BeeBaaCLOSET. Bila ianya original COACH maka dapat agak kan harga dia macamana. Tapi pedulik hape aku. Janji hati ini puasssss... *sambil tepuk-tepuk dada. err motip?*




































Begini lah rupa pas kerja aku selepas berbaju baru. Sukaaaaa...sukaaaaaaaa..sukaaaaaaa..... >_<

Ntah apa motip aku blur-blur kan tu. Annoying tak? Orang tau gak aku kerja gomen kan. Ooh sila jangan naikkan harga barangan bila kami naik gaji ye... T_______T

Thursday, December 15, 2011

Lightwriting by Liyana Fizi



Kalender 2012

Meh pakat-pakat rancang cuti untuk tahun depan dari sekarang. Kot-kot ada yang rancang nak naik pelamin ke, nak mentambah ahli keluarga ke (pe kes?), nak cuti-cuti Malaysia ke, nak cuti sesaje pun takpe. Semua bolehhhhh...





Azam tahun baru belum fikir lagi. Nak berazam yang senang-senang je lah. Azam beria-ia pun belum tentu lagi nak buat. Tahun depan nak buat ala kadar je lah. Mula fikir dari sekarang. Fikir...fikir...fikir...fufufufuh~



p.s. bos-bos takda pergi Sabah...pe lagi? (hiphiphoreiiiiiiii...)


Tuesday, December 13, 2011

Pilihan Dalam Tangan Anda

Pagi ini ada taklimat mengenai opsyen SBPA dan jugak penyerahan surat tawaran opsyen kepada semua pegawai. 




























Kualiti gambar tidak memuaskan berikutan keadaan henfon sedang nazak -.-" (bile ntah nak dapat henfon baru ;p)


Selesai jugak part semakan dan urusan surat tawaran. Lepas serah borang, tunggu dorang serah balik samada setuju terima atau tidak. Pagi ni sesi untuk pegawai-pegawai dulu, petang kang baru orang-orang sokongan (sekarang dah tukar 'kumpulan pelaksana').

Nanti kita cerita lagi. Dorang dah gelabah nak setting meja pulak. Macam-macam hal lah. Kbai.



p.s. CUEPACS kata jangan sign borang opsyen SBPA tu dulu. Camna ni? Nak sign ke tidak? T___T 




Monday, December 12, 2011

Tukar Mentol




p.s. kerja sooooo banyakkkkkk...help me! help me!

Friday, December 9, 2011

Mee Segera

Tetiba tekak teringin nak makan megi (maggi) pulak. Ngengade tau. Padahal bukan tak biasa makan kat rumah. Opsss...terbocor rahsia pulak. Biasa lah kan..orang bujang trang tang tang. ;B




























Makanan paling senang kot. Bukak plastik megi, lepas tu masukkan air panas. Taraaaaaa...terus masuk mulut. Nyum nyum nyum... Tapi cara aku lain sikit. Mula-mula masuk air panas, dah kembang sikit buang air panas tu. Lepas tu masuk air panas balik dan perencah. Kunun-kunun nak buang gam megi tu dulu. T__T

Tapi jangan makan selalu tak elok untuk kesihatan okeh. Aku pernah baca, kalau suka makan megi pastikan makan megi seterusnya lepas tiga hari supaya perut dapat hadamkan gam megi tu. Wallahualam.



P.s. Mahal kot Kelab PSM jual megi, RM1.50 sebungkus.. -__-"

Thursday, December 8, 2011

Pekeliling SBPA Ada Di Sini!

Mari muat turun Pekeliling Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) di portal rasmi Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).








Selamat memilih opsyen... :)


Untung Ke Pilih SBPA?



PUTRAJAYA: Kajian Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mendapati Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) diterima baik oleh hampir 1.4 juta kakitangan awam kerana menawarkan faedah dan insentif baru termasuk skim gaji serta prospek perjawatan yang lebih baik. 


Sehubungan itu, jabatan menjangkakan hampir semua kakitangan akan memilih bertukar daripada Sistem Saraan Malaysia (SSM) kepada SBPA yang akan berkuat kuasa pada 1 Januari tahun depan, kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah. Beliau berkata, sebagai contoh, kakitangan awam Gred N11 akan menerima faedah kenaikan gaji 10.5 peratus, Gred U17 (10.9 peratus), Gred N27 (9.7 peratus) dan Gred J41 (9.5 peratus).


Abu Bakar berkata, kakitangan awam diberi tempoh bermula 16 Disember hingga 30 Disember untuk memilih sama ada kekal dalam SSM atau bertukar kepada SBPA dan tidak boleh menukarnya selepas tarikh itu. 


Menerusi SBPA, hierarki perkhidmatan awam akan mempunyai empat kumpulan, iaitu Kumpulan Primier yang menerima peruntukan gaji secara ‘single point’ tanpa kenaikan gaji tahunan, Kumpulan Pengurusan Tertinggi yang menerima konsep gaji minimum-maksimum dengan kenaikan gaji tahunan mengikut pencapaian prestasi, Kumpulan Pengurusan dan Profesional dan Kumpulan Pelaksana (menggantikan Kumpulan Sokongan) yang kedua-duanya menerima peruntukan gaji sebaris dan tangga gaji untuk kenaikan gaji tahunan. 


Beliau berkata, skim itu turut membabitkan kenaikan gaji setara dengan gred kenaikan pangkat walaupun tanpa dinaikkan pangkat ke jawatan kosong bagi pegawai yang diiktiraf sebagai pakar dalam sesuatu bidang. 


SBPA juga memperkenalkan Program Bersepadu Pembangunan Kompetensi (PPROSPEK) mengandungi dua komponen, iaitu Penilaian Kompetensi dan Potensi (PKP) dan Program Pembangunan Kompetensi dan Potensi (BKP) sebagai mekanisme penilaian.





Semakin tak sabar nampaknya orang-orang gomen menunggu pekeliling keluar kan? Siap takleh bukak lah kan website JPA pagi ni. -_-"


P.S. Untung...Untung... Buku gaji dah dalam tangan. Sape mau tengok? Kehkehkeh... :B


Wednesday, December 7, 2011

Aqil Hafiy

Aku lupa nak share gambar adik Aqil masa kami pergi melawat dia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) dua minggu lepas.

























Dengar cerita bos yang pergi melawat minggu lepas, duit untuk ubat sebanyak RM2k tu dah dapat dikumpul. Duit tu untuk ubat redakan bengkak kat pipi adik Aqil tu saje tau. Bila dah ok baru boleh buat pembedahan. Kos pembedahan baru dicover oleh kerajaan sebab mak ayah adik Aqil dua-dua kerja gomen. 


Ok nanti apa-apa aku update lagi. Tatah.

Tuesday, December 6, 2011

Still Remember



Happy Birthday To You... :) 





................... still remember

Monday, December 5, 2011

Skrin Bersih, Mata Jadik Sihat

Pagi ini kerja-kerja pembersihan skrin komputer telah berjaya dijalankan. Lagi lama kerja pembersihan ini ditunda, makin sakit mata aku menghadap skrin komputer yang berhabuk ni. Dulu-dulu, selain dari lap meja makcik cleaner akan lapkan skrin komputer sekali, tapi sejak dua-tiga tahun kebelakangan ni tak pernah dah. Jadiknya, terpaksa bersihkan skrin secara sendirian berhad. Takda hal pun, senang saje.




Alatan untuk kerja-kerja pembersihan. Beli saje dimana-mana kedai komputer, jangan di kedai basikal sudah ye.  Tak mahal pun. Ni aku beli RM6 je. Lagi murah lagi bagus, jimatkan wang anda.




Kerja pembersihan sedang dijalankan. Cara guna amat mudah banget. Goncang cecair pembersih (cleanser) dengan sesuka hati. Pastu ambik jarak dalam 30cm dari skrin dan sembur (spray). Pastu lap dengan kain yang dia bagi sekali tu. Takpun kalau taknak sembur terus ke skrin boleh sembur kat kain tu dulu then baru lap kain ke skrin. Mudah kan? :}




Ni pulak untuk sapu semua habuk kat celah-celah keyboard komputer tu. Siap ada berus lagi kan jadi gunakan saje dengan tenang. Segala jenis mak-nenek sampah kecik dalam tu akan keluar. Cuma banyakkan bersabar. Kerja leceh camni perlukan kesabaran yang kuat. Tadi aku sapu sikit-sikit je. Agak-agak yang tak keluar tu malas aku nak fikirkan. Lantak pi lah...


Mudah kan? Apa lagi...jom lap skrin komputer anda sekarang. Jangan tunggu lama-lama nanti sakit mata. Kehkehkehkeh... ;}



Friday, December 2, 2011

Lagu

Now Playing : Najwa Mahiaddin - Got To Go






This time I’m gonna live my life
I ain’t no stepford wife
No I ain’t perfect
Gonna find somebody who’s worth it
And no you ain’t that person
Coz i caught you constantly flirtin’
With my best friend (my best friend)
So I guess I’ll say goodbye
I’ll find me another guy
Why…. (why why why)
You always makin’ me
Cry….. (cry cry cry)
No I can’t stand it
No you can’t be my man
It don’t matter who you are
Even if you were a star
You’ve got to go (go go go go go go)
You’ve got to go (go go go go go go)
Read my lips I’m leavin’ and no no I ain’t teasin’
This time it’s for real
Gotta find you another girl
Coz this one sure ain’t stayin’ 
By the time you finish what you’re sayin’ I’ll be gone (I’ll be gone)
So I guess I’ll say goodbye
I’ll find me another guy
Why…. (why why why)
You always makin’ me
Cry….. (cry cry cry)
No I can’t stand it
No you can’t be my man
It don’t matter who you are
Even if you were a star
You’ve got to go (go go go go go go)
You’ve got to go (go go go go go go)
You’ve got to..
You’ve got to..
You’ve got to..
I dont want you hear, I dont want you hear anymore…
You’ve got to..
You’ve got to..
I dont want you hear, I dont want you hear anymore…
Why….
You always makin’ me cry….
No I can’t stand it
No you can’t be my man
It don’t matter who you are
Even if you were a star 
Baby
You’ve got to you’ve got to go (go go go go go go)
You’ve got to go (go go go go go go)
You’ve got to .. (go go go go go go)
You’ve got to go..


Thursday, December 1, 2011

Selamat Datang Disember!


Eh dah hujung tahun dah kan? Bukan main laju rasanya nak tinggalkan tahun 2011 ni. Tinggal sebulan je lagi kita nak melangkah ke tahun baru. Azam tahun ni dah tercapai ke belum? Entah. Rasanya macam tak dan je aku nak berazam tahun lepas. Consider bawak ke depan je lah. Ekekeke.

Bulan ni kalau ikutkan macam tahun-tahun lepas aku dah start pusing semua shopping complex. Carik hadiah. Bukan nak sambut Krismas lah. Tapi nak hadiahkan pada orang. Dah start pening-pening taktau nak pilih apa. Ada dua tarikh istimewa dalam bulan ni. Tapi kini............. Oh =__="


Tadi singgah ke blog Kak Emila. Tertarik pulak aku dengan satu entry dia ni pasal Gunakan Bahasa Melayu Dengan Betul. Aku tengok budak-budak zaman sekarang memang suka guna shortform yang kadang-kadang aku langsung tak faham. Contoh, "nuck upload pic bnyax pown ta leh...", "da tka num da...mlaz da...mlaz pkai  num toe...ta abz2 ad num ta knal kcau aqu!!!!" Kau faham? Ni aku copy paste dari status facebook anak saudara aku ni tau. Tu belum sms dia bagi kat aku. Lagi pening aku nak fahamkan.

Jom ramai-ramai kita support penggunaan bahasa melayu dengan betul. Errr walaupun kadang-kadang bahasa aku pun lebih kurang je tapi apa ada hal. Jom ramai-ramai letak lencana blog Kak Emila bagi tu jom. Terima kasih kak! :D


Wednesday, November 30, 2011

Kasut Baru ;)

Errrr...lagiiiiiiii (kasut dah penuh satu kereta tapi pakainya tidak)

Wah kemain kau kan entry sehari sampai tiga. Macam takda kerja. Hidup senang lenang nampak kan. Abanganglong takda gini lah gayanya. Semua berhiphiphorei seharian. Besok dia masuk mesti kalut dengan urgent, segera, hari ini juga, bagi petang ni dateline petang ni jugak. Mangkuk tingkat berhayun tak? Tensi akak tau huh!

Petang-petang ni saja lah kan sambil OT hujung bulan ni masing-masing tenang je kan. Nak pulak Abanganglong takda lagi lah bertambah tenang. Jadinya nak lah bercerita pasal kasut baru yang aku terbeli (eh!) hari tu tuuuuuuu... 





Puma = laju naik tangga :)

Kononnya kalau naik tangga bukit tongek ke kelas nanti bertambah kelassssss ko jahhhhhh!!! Ke ada harapan terperap dalam kotak tak bukak-bukak? Oh harapannya tidak lah kan. Punya jenuh ni aku carik merata Al-Ihsan asyik takda saiz je. Kalau ada pun selalu tinggal yang ...... (freeze kejap sebab lupa perkataan tu hampeh) 


Hmmmm...

Ahhh tak ingat sampai kesudah. Jenuh aku dok pikir.. Ala kira last pairs lah. Tester punya. Orang dok pakai sampai kembang dah kasut tu. Takan aku nak ambik jugak pakai sebelah kembang sebelah kuncup kan.

Well, kasut belum jejak tanah lagi tau. Hanya bersiaran di dalam bilik only. Nak pergi kelas ahad ni baru nak pakai. Kompom laju naik tangga kalah orang lain. Wakakakakakahkahkah...


I'm Sorrrryyyyyyyyy


Pernah tak kau orang benci dengan perangai sendiri?

Aku pernah. Bukan takat pernah je selalu menyampah dan benci dengan sesetengah perangai sendiri yang nampak nau tak matang. Sesetengah ye, bukan semua. Bluwek ;p

Paling aku benci dengan perangai cepat emosi ni. Sensitip lah kiranya. Bukan lah sensitip sangat. Eh gitu lak. Macam ni ceritanya. Al-kisah mulut aku ni kadang-kadang berpuaka jugak. Cakap lepas. Tak heran perasaan orang. Bila orang cakap lepas dan tak heran perasaan aku tau lak aku emosi. Lebih kurang camtu lah.

Macam tadi, ada lah seorang bos ni mengcommunicator aku. Tanya pasal aku dan dia. Si bos ni tau kisah aku dan dia ni sebab diorang berkawan baik. Selalunya aku layan baik-baik punya. Tapi entah mengapa hari ni mood spoiled. Lu tegur wa time tak kena lah bro. Tiba-tiba wa touching pulak. Wa boleh meraban marah-marah dia tapi dalam comm lah, luaran tak pernah ok. Jaga air muka. Hihihi. Pastu aku boleh pulak sound kawan baik aku ni supaya dia jangan bagitau apa-apa kat si bos ni sebab tu bos dia bukan bos aku bos aku samdol. Hahaha. Faham? Kawan baik aku ni dah lah nak bertukar minggu ni aku lak buat spoiled. Padahal aku bukan nak baran kat dia pun. Aku mintak ampun lah kot-kot dia terbaca ni. Ampunkan aku dulu, kini dan selamanya sebab perangai emosi aku ni memang terburuk sekali di pasaran.

Ok berbalik pada kisah bos ni. Bos ni agaknya sentap kot tetiba aku hangin dengan dia terus call aku. Aku lak dah tau itu suara dia lagi bikin kerek. Ni lagi satu perangai aku benci. Suka buat-buat kerek tu pasal orang tak suka aku tapi itu lah aku. Siapa kenal tau lah, siapa tak suka aku nak buat camna kan? *Buat muka sedih*

Pastu bos ni selepas dibikin kerek oleh aku, comm aku lagi sekali untuk say sorry. Aku ni pulak balas nak tak nak je. Ni lagi satu perangai aku tak suka jugak. Orang dah mintak maaf buat tak reti kan? Jahat betul aku ni kan? Tapi bos...lu tak salah pun, wa yang salah. ;(

Aku bukan apa sekarang ni macam-macam hal jadik. Hari-hari aku pikir kenapa aku tak boleh hidup senang. Bukan senang bab wang ringgit, tapi hidup bahagia macam orang lain. Bahagia yang macamana cukup aku seorang je yang tau ok. Kang panjang berjela lak karangan ni. ;D Aku banyak sakitkan hati orang kah? Selalu ngumpat bos bersama rakan-rakan kah? Dalam berkasihan pun asyik nak bergaduh. Benda kecik je pun tapi gila touching. Mungkin asyik makan hati makanya tu yang meletup tu. Kebaboommm!

Hidup berkasih-kasihan tu saling lengkap-melengkapi kan. So, aku tengah cari jalan memotivasikan perangai buruk aku ni. Aku taknak hilang sesiapa. Taknak hilang kawan. Nanti hidup aku sunyi beb... :(



Layan Lagu Kejap

Now Playing : Joe Brooks - Holes Inside






When all that you've tried, leaves nothing but holes inside, 
It seems like you're wired, to stay here held in time, 
Cuz nothing seems to change, oh no. 
No nothing's gonna change, at all. 
I can see it in your face, the hope has gone away. 

if you hold tight, shadows will be lost in the light. 
Oh cuz sometimes, fate and your dreams will collide. 
So don't walk away from me, 
Don't walk away from me, 
Don't walk away from me. 

Your feet are stuck, no they cannot move, 
Don't tell me that they're glued, 
Sure they're far from 
At home, at ease but give sometime to breathe 

Cuz nothing seems to change, oh no. 
No nothing's gonna change, at all. 
I can see it in your face, the hope has gone away. 

But if we hold tight, shadows will be lost in the light. 


Oh cuz sometimes, fate and your dreams will collide. 
So don't walk away from me, 
Don't walk away from me, 
Don't walk away from me. 

Oh, 'cuz everything will be okay
I know that it's so easy to say, 
But the pain inside will fade, 
Please tell me that you'll stay. 

If we hold tight, shadows will be lost in the light. 
cuz sometimes, fate and your dreams will collide. 
When all that you´ve tried leaves nothing but holes inside...




p.s. Dari semalam aku dok meng-google-ing siapa lah penyanyi lagu ni. Dah lah taktau tajuk lagu, nama penyanyi lagi lah. Nasib baik dengar FlyFM online. Okbye.





Tuesday, November 29, 2011

Oghang Peghelih Mai Sini



Baca : Orang Perlis Datang Sini ;D

Yes, buruk benar bila orang berlagak key ell bercakap slanga utara kan? Nak ngeja bukan main susah. Sambil menaip sambil terbelit-belit lidah aku. Ni kalau Ann (kawan pejabat duduk belakang partition) nampak ni mesti dia ingat aku dah bertukar jadik orang kurang upaya. T___T

Semalam keluar bersosial dengan sahabat lama aku, Linda Sweet (errr patut kah aku letak perkataan itu?). Linda ni bekas kawan sepejabat aku dulu. Tapi dia orang lama lah. Masuk kerja dulu dari aku. Mula-mula kenal terus jadik geng. Tiap hari jadik driver babylis (nama kereta kelisa dia) sebab dia adalah seorang pembawa kereta yang pemalas. Faham tak? 

Sempena dia dapat cuti kebajikan (katanya cuti yang diberikan oleh ketua jabatan atas sebab-sebab tertentu, tapi bila kena call WAJIB balik semula ke pejabat walau apa jua keadaan pun. Faham?) kami pun plan mau ketemu. Port wajib mestilah Alamanda. Kenapa lah Putrajaya ni tak bukak shopping complex lain? Terseksa batinku sebagai penduduk tetap Putrajaya ni. Adoi.



Port mula-mula wajib serbu...


Sudah semestinya McDonalds! Linda cakap kat Perlis takda McD dan dia nak buat cadangan masa pilihanraya akan datang supaya kerajaan bina kedai McD kat sana. Hohoho..



Lepaih tu sini pulak...


Depa ni dok bergambaq ja.. Padahal bukan tengok Puss In Boots tapi Aku Bukan Tomboy! Kahkahkah.



Lepaih tu lagi...


Test suara pulak di Superstar Karaoke Box Alamanda. Depa ja yang nyanyi pun. Cheq sedaq sora cheq tak sedap tu sebab cheq diam ja. Cheq layan iPad ja. Pandai Linda bodek cheq na.. Dia takut cheq tamau ikut depa test sora kataq depa. HaHaHa.


Lepaih tu kami bawak Linda ke The Mines pulak. Lagipun aku pun dah lama tak jalan-jalan sini. Lepaih tu masing-masing rambang tengok kasut. Nasib baik cheq tak beli sebab cheq dah terbeli dua pasang kat Alamanda tadi. Mampuih!




Penat berjalan singgah A&W kejap menghilangkan dahaga dan lenguh-lenguh kaki. 



Malam tu balik dengan keletihan dan kena marah. Sekarang tengah melancarkan operasi "Ops Rajuk". >_<"



Friday, November 25, 2011

Mama Janganlah Menangis


Harian Metro, 25 November 2011



Kisah adik Aqil Hafiy sebelum ni pernah aku tulis. Semoga Elyza tabah dengan dugaan ini dan adik Aqil kembali sihat. Kita doakan sama-sama ye kawan-kawan...




Thursday, November 24, 2011

A Thousand Years

The Twilight Saga : Breaking Dawn - Part 1 dah keluar di pawagam hari ni. Cadangnya nak tengok tapi tiket tak beli lagi. Confirm tiket dah sold out ni. 







Antara soundtrack untuk filem ini. Dah berpuluh kali dengar dari pagi tadi. 







Ni lagi satu official lirik video yang memang cun. 

Kbai. ;D




Wednesday, November 23, 2011

Pemain Bola Antarabangsa Puji Harimau Malaya



.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

KahKahKahKah...
Angkat dua ibu jari lahhhh..!!!

Indo atau Indon?




Filem pendek dari dua mahasiswa. Seorang dari Malaysia dan seorang dari Indonesia yang belajar di Malaysia. 


Teringat pulak pada seorang pakcik dari Indonesia di kampung aku. Kami panggil Wak Parjo. Cari rezeki buat kerja-kerja pembinaan. Arwah ayah selalu panggil dia bila nak besarkan dapur, tambah tandas dan bilik air, pasang jubin dan lain-lain. Selesa dan rapat dengan keluarga aku sampaikan arwah pernah cemburu bila dia bergelak-gelak dengan mak aku. Padahal bukan ada apa-apa pun cuma mak seronok dapat bercakap jawa dengan dia. 


Tapiiiiiii...jangan ada hati sudah lah. Confirm kena mandi bunga buang sial sebab mak langkah bendul!!!  Y____Y



Tuesday, November 22, 2011

Garuda Hanya Mitos, Harimau Malaya Realiti

Miauuuuuu...
Eh, aaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuummmmmmmmmmmmmmm!!!




Syabas Harimau Malaya atas kemenangan malam tadi. Berjaya jugak membaham Garuda di lautan Gelora Bung Karno. Muahahaha. Aku yang bukan peminat bola ni pun boleh layan sampai habis. Sangat tak percaya! Paling kagum macamana peminat-peminat fanatik Garuda boleh menghilangkan diri dalam tempoh singkat macam tu. Sangat unbelievable dong ahhh! 

Dah macam tengok cerita hantu rasanya. Punya lah seram dan suspen nak mamposss... Siap tutup muka pakai tangan pastu tengok celah-celah jari. Boleyyyy???


Malaysia Boleh! 



Monday, November 21, 2011

Orang Pergi Haji Pun Dah Balik. Kau Baru Nak Cerita???


Ehek ehek ehek...
Bukan apa... Baru ada masa senggang nak bercerita. Draf entry dah separuh punya lah lama baru sekarang nak sambung balik. 




Perghhhh. Bukan takat air liur je yang meleleh ni serbaneka air pun boleh meleleh sama.


Ada nasik impit, ketupat, lemang, rendang ayam dan jugak rendang kuning ayam pencen. Malangnya ini semua bukan aku yang masak. Mak dengan kakak aku yang bertungkus-belemoih masak dari pagi hingga ke pagi. Maksudnya dari pagi sebelum hari raya haji tu sampai ke pagi hari raya haji. Gila tak? Sebabnya dorang malas nak masak malam. Semua pakat nak tidur awal. So subuh-subuh kena bangun masak. Dorang lah...aku cam biasa masih di atas katil sedang bermimpi sambil menikmati keenakan bau-bauan rendang di dapur. Hehehe. Paling aku suka rendang kuning ayam pencen tu lah. Kena berguru dengan mak ni. Kalau tak rugi wooo.. Mensesal tak berguna nanti.


Raya haji kali ni disambut tanpa Ayah. Selalunya masa nak raya camni Ayah lah yang kulu-kilir carik buluh lemang. Ayah kata kalau lemang takda bukan raya namanya. Oh nangis. Ingatkan raya ni taknak buat lemang dah, nak beli je. Tapinya masing-masing dok buat muka sedih sebab takleh masak lemang sendiri. Alih-alih Acey dah siap cari buluh lemang kat belakang rumah. Walaupun buluh tu sedikit kurus tapi apa ada hal. Janji raya ada lemang. Hoyeh hoyeh.




Mak tengah masukkan daun pisang dalam buluh lemang.




Buluh yang telah dipersiapkan. Lepas masukkan beras pulut dengan santan dalam tu and then boleh bakar. Kali ni kita bakar ye..selalunya pakai rebus dalam tin tu. Tin bawah taruk air pastu tutup atas dengan satu lagi tin. Disebabkan tin dah berlobang terpaksa lah buat proses pembakaran.




Siap buat ketupat lah kannnn... Raya puasa hari tu pun tak buat.




Dalam ramai-ramai hanya sorang je pandai anyam ketupat. Thihihihi.
Harapkan abang ipar aku ni sorang je pandai anyam ketupat..orang lain berbakat dalam menketedarah boleh lah.. Eheksss..


Raya haji pun dah rasa macam tak complete bila arwah takda. Macamana raya puasa tahun depan? Mesti syahdu gila kan? Sobs sobs sobs...Y_Y


Friday, November 18, 2011

Pontianak Dan Serigala Kacak



The Twilight Saga : Breaking Dawn - Part 1
Release date : 24 November 2011 
Synopsis : The Quileute and the Volturi close in on expecting parents Edward and Bella, whose unborn child poses different threats to the wolf pack and vampire coven. (Source : Nusantara Edaran Films)


Mesti peminat cerita Twilight melompat-lompat nak tengok filem ni kan? Aku ni takda lah dikategorikan peminat kipas-susah-mati tapi boleh lah nak layan. Sama jugak lah naik melompatnya. Gedik kannnnn.. Macam biasa aku minat cerita ni sebab pelakon-pelakonnya yang berjaya mengetuk pintu hatiku. Ececeyyy.


Ok boleh sambung overtime dan buat assignment. Bai.


Hitam Kuning


Wah tajuk kemain taknak kalah okeh. Orang sibuk post pasal bola kau pun sibuk sama. Orang cerita pasal bola kau pun taknak mau kalah nak jugak sama naik bercerita pasal bola. Padahal baru tengok sikit dah menguap mata terkebil-kebil. Macam malam tadi lah. Siap mandi awal dok depan tv nak tengok Harimau lawan Garuda. Tengah syok dorang mulakan permainan, aku masuk bilik bergayut. Alih-alih dengar orang sebelah rumah kuat gila bersorak. Aiseh ni sapa gol lak ni? Nasib baik Harimau Malaya yang gol kan. Orang dah habis sorak baru lah aku ngan budak rumah nak sorak. Kelakar. Pastu ingat nak sambung tengok. Mata dah berair dah ni menahan mengantuk. Terus terlelap. Sampai ke pagi pulak tu. Sapa menang pun taktau. Boleh gitew?

Tahniah untuk Harimau Malaya yang telah mengalahkan Garuda 1-0. Boleh masuk final eh? Aku ni bukan lah peminat bola nombor satu. Takat mensibukkan diri boleh lah. Kehkehkehhhh. T_______T



Meh layan lagu sikit pagi-pagi ni kasik semangat untuk Harimau Malaya kitewwww...






p.s. Syabas Malaysia!!!







Thursday, November 17, 2011

You Better Watch Out Dude


Source : Facebook






Aku hairan dengan diri-sendiri dua tiga menjak ni. Senang sangat terasa hati. Mudah amat membuat muka monyok moncong (eiiii gila buruk) bila kecik hati dengan orang. Padahal sebelum ni tak pernah macam ni. Tipu lah tak pernah kan. Maksudnya kurang lah berperangai buruk sedemikian rupa. Nak kata simptom-simptom awal period bukan. Monopaus lagi lah bukan. Mungkin aku perlu pergi bercuti agaknya. Tengok tempat-tempat yang indah ke..cari makanan yang sedap-sedap ke..tengok muka orang selain dari budak-budak pejabat ni ke..atau yang paling senang bercuti di rumah je. Pulun tidur sampai lebam. Bangun makan pastu tidur balik. Fuhhhh indahnya dunia. Hihihi. 

Hmmm..kena fikirkan ni. Tapi selepas peperiksaan akhir semester bulan Januari tahun hadapan lah. Haihhhh...lambatnya.

Nahas Ke Tempat Kerja

Kejadian berlaku pagi semalam ketika penjawat awam sibuk mengejar parking dan takut terlambat punch card di tempat kerja.




Menurut kata sumber-sumber gosip di pejabat, kereta kancil mahu membelok ke kiri. Pada masa itu terdapat sebuah bas yang berhenti dan mahu meneruskan perjalanan. Sang Kancil tersebut memintas bas itu dengan selambanya sebab sang kancil ingat dia telah berjaya mengalahkan Sang Nadi Putra. Malangnya Sang Kancil tersilap perhitungan maka berlaku lah adegan pergolekkan di tepi simpang tersebut dengan keempat-empat tayarnya ke atas. Amat tragis tetapi nasib baik tiada kehilangan jiwa berlaku. Pemandu kancil iaitu seorang wanita yang nyatanya bukan budak Wisma Sumber Asli telah terselamat. Sampai sekarang identiti sebenar wanita tersebut dirahsiakan mungkin kerana nak menjaga air muka kancilnya kot.



Untuk gambar lagi jelas. Mana tau ada sesiapa kawan-kawan yang kenal ini kancil kan. 





Bangun awal untuk jiwa selamat ke tempat kerja. Malang tidak berbau seperti durian. Perghh.. Dappppnyaaaaa durian. Hohohooo..  



Wednesday, November 16, 2011

Misi Belajar Fareez Iskandar!

Hari ini dah bermula kemasukan pelajar-pelajar baru untuk program Diploma ke UiTM. Masih terasa keseronokan mendaftar sebagai pelajar baru kat UiTM Shah Alam 12 tahun lalu. Ececeyyy.. Apa taknya teruja okeih sebab dapat keluar jauh dari negeri sendiri. Walaupun sebelah negeri saje tiap kali nak balik kampung bukan main seronok. Siap takleh tidur malam tu sebab nak naik bas balik kampung punya pasal. Tiap kali naik bas tu feel dia memang tak boleh nak cakaplah. Sapa-sapa student yang balik kampung naik bas tau lah perasaannya macamana. Takleh nak kabor kan rasenyerrrr. ;))) 

Subuh tadi family Kak Ina dan Mak dah bergerak ke Kelantan untuk hantar anak sulungnya kat UiTM Machang. Rasanya dia ambil kursus Diploma Pengurusan Maklumat kalau tak silap aku. Ni kalau arwah Ayah masih ada ni mesti dia pun sibuk nak ikut sekali. Arwah ni dulu kalau bab berjalan memang dia taknak tinggal. Walaupun tau dia tak larat tapi tetap nak ikut jugak. Tu yang kitorang kadang-kadang malas nak bawak dia. Tapi kalau tinggal kang kesian lah pulak. Rindunya kat Ayah! ;((





Baju biru Amirul (anak Kakni) dan baju kuning tu lah Fareez.


Teringat pulak masa dia dengan Paktam (adik aku si Kocey) jaga arwah Ayah kat hospital. Disebabkan dah berkampung kat hospital tu sampai mak guard dah kenal dia. Ada sorang mak guard india ni suka sangat nyakat si abang ni "Budak Ensem". Hehehe. Celah mana ensem ntah. Kalau senyum tak nampak gigi memang ada lah sikit ensemnya. Tapiiiiiii kalau bukak je mulut nampak gigi...danggggg terus misi gagal. Bukan apa gigi agak tak beratur lurus. Dah tu belum habis sekolah dah hisap rokok gigi pun berkarat. Gelik mak nengok okeih. Jadinya sebelum pergi hari tu aku dah banyak kali bebel suruh pergi scaling gigi dulu. Ntah dah buat ke belum. Nanti ada duit boleh pakai pendakap gigi pulak kasik lagi ensem. 

Besok pulak keputusan peperiksaan UPSR akan keluar. Berapa lah si Along (Amirul) ni dapat ntah. Aku pulak tak sabar nak tau. Biasa lah budak darjah nam kan bukan nak belajar sangat. Macam aku dulu langsung tak tengok buku tu yang dapat 3A 1B je. Kira ok la time tu kan. Sekarang tak dapat beb. Budak sekarang pandai-pandai. Sapa tak dapat semua A memang malu. Mak bapak tak berani nak tunjuk muka.


Untuk abang,
Kata-kata nasihat dari makcikmu...
Belajar sungguh-sungguh ye.. Jangan sia-siakan harapan mama, abah, adik, nana, opah, makcik-makcik, pakcik-pakcik dan semua sepupu-sepapat kau ni. Kalau ada apa-apa bagitau cik ati tau. Kami doakan yang terbaik untuk abang. Tapi kalau fail siaplah ye.. Parang atuk menanti kau kat depan pagar rumah. Thihihihi.. Gurau je.