Tuesday, October 12, 2010

Makna disebalik bunyi 'HON' kenderaan

Kalau korang semua ingat hanya bunga-bungaan jer ke yang ada maksud disebaliknya? Korang silap!!!

Pernah tak masa driving, kadang-kadang kita dengar kereta yang berselisih atau kereta di belakang kita membunyikan hon?

Percaya atau tidak…

Tahukah korang bahawa setiap bunyi hon itu ada maksud tertentu disebaliknya.

 

Aku bongkarkan maksud disebalik bunyi-bunyi hon tersebut untuk korang sekarang. Please take note yer! HEHE…

 

1 x HON PENDEK    - pemandu tu nak cakap “HAI”
2 x HON PENDEK    - pemandu tu nak cakap “TERIMA KASIH” atau “JUMPA LAGI”
3 x HON PENDEK    - pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit (biasanya kat traffic light time dah hijau tapi tak reti-reti nak jalan)
1 x HON PANJANG - pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa diorang memandu secara merbahaya dan hampir menyebabkan kemalangan
2 x HON PANJANG - pemandu tu marah “HOI!!!… BODOH XDER OTAK KE????”
4 X atau lebih HON PENDEK - pemandu tu cakap ;

                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA, TUKAR BARU.. TIIILAAAM!… TIIILAAAAM!”

 

 

13 comments:

alienelliz said...

ni mesti kat rumah banyak tilam..hahaha

DiEyLaH said...

hahaha... kat sini hon bebanyak tu..
tin kosong tin kosong...hehehe...

memg betul la mksud hon tu...
x pnh drive..tp pnh dgr..hihih ^_^

Idalara said...

ooo..mcm tu ke....kira2 semua hon tu ada maknalah ek...

YOUsoF said...

hahaha ;DD

betul gak tu. Tuka tilam lama, angkat tilam balu ;D

kelana fana said...

hahaha... org jual tilam rupe nya.. :D

Amirrah Zawani said...

oh begitu yea...
poonnnnn poonnnnnnnnn......

kobEj0rdan~ said...

surat kabar lame bape kali hon??:P

zaL_cdpx said...

lor ! xpnh tpikir nk cter lbh mndalam psl bunyik hon ! adess

kiterkitikitu said...

:)) ngaaaaaaaahahahahahaha.. ingatkan sebab hon dia rusaks

zanjabil said...

haha...hon surat kabar lama masuk dalam jnis mn??huhu

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

mcm mane pulak kalo ponnnnndan? hihi

qistinasafiah said...

hahaha, saya suka entri ni..kelakarlah aunty ni :P

nadzirah aqilah said...

hahaha.. betol la.. setuju2!!