Saturday, September 19, 2009

♪♫。゚Oh! Lemang Oh! Rendang゚。♫♪

besok hari raya...
besok hari raya... yey!

pagi-pagi lagi kitorang dah serbu tesco. beli barang-barang tambahan.
beli sunquick perasa anggur, kordial oren F&N, gula... ayam.
makanan mentah untuk last day berbuka skali.
kak ina nak masak ikan siakap sweet sour. hen haochi!(sangat sedap!)

sampai umah tengahari, prepare untuk persiapan raya.
ni la aktiviti yang kitorang buat petang tadi...

tahun nih kitorang masak lemang secara membakar.
slalu kitorang masak lemang secara kukus dalam tin.
guna 2 tin macam tin-tin biskut meri tu la.
satu takung bawah, satu lagi takung tutup atas.
tin yang slalu guna dah bocor, dah cari kat kedai tapi takda.
so terpaksa la masak lemang macam nih. taktau apa la rasa dia.
actually, ada 3 orang yang jadik tukang jaga api lemang.
abang surie, adik ngan ayah tapi tinggal ayah sorang je time nih.

mak aku dengan gigihnya mempotong ayam.
walaupun mata mak tak betol-betol sihat tapi dia tetap sibuk.
tiap-tiap tahun lemang memang mak akan buat sendiri.
sebab dia penah cakap, "kalo takda lemang takda makna la raya".
tu blom masuk rendang, ketupat dengan nasi impit lagi.
sebabkan abang shukor tak balik lagi so buat ketupat instant je la.
dia je yang tau nak ngayam daun ketupat. kitorang tau makan je. hehe.
nasi impit tahun nih dah tak buat sebab dah ada ketupat instant tu tadi.

haaa... ni adalah budak-budak rajin.
tengah bersihkan ayam-ayam.
juju ngan acey banyak main je, yang buat keje aku.
nampak? nampak? haha.

mak seronok betol adik dapat balik beraya.
patutnya dia takda dapat cuti, tapi kebetulan dapat off day sehari.
malam tadi dia sampai kul 1 pagi, besok petang raya dah balik.
kena masuk keje shift malam plak.
nasib baik ko dapat balik dik... kalo idak mau nangis mak kang.

malam plak, masa yang ditunggu-tunggu oleh kanak-kanak
err... bapak-bapak skali.
main mercun!
bunyik semua ngalahkan meriam je, bingit btol.
tapi aku snap asap je... hehe.

besok raya, nak tido.

No comments: