Wednesday, December 30, 2009

rengit bundle

sabtu petang, agak-agak dalam kul 2 abg ipo aku ajak pegi rengit, johor. katanye nak jumpa sedara dia pasal bisnes. yang akak-akak aku lak punye la pulun memasak. ingatkan la nak makan dulu ke sblom pegi, alih-alih dia kata tu untuk makan malam. balik kang sah dah lewat dia kata so hadap je la nasik tu karang. ekheleh...

pejalanan mengunakan kereta mengambik masa dalam 3 jam kot. tu dah ikut highway tu. kalo ikut jalan dalam taktau plak aku. nak pegi rengit nih kitorang susur masuk ke sg ranggam. eh ke sg renggam? aku pon tak ingat.

nak pegi ke rengit pon sket punye jauh. aku nampak signboard pontian - benut - rengit - muar - melaka. dah macam lagi dekat kalo ikut jalan dalam je. berenti kat kompleks niaga rengit untuk makan-makan dulu. sampai skang aku konpius napa kitorang tak makan kat umah je tadi.

pastu, abg ipo aku ajak pegi tengok barang-barang 2ndhand kat rengit. lepas tanya orang-orang kat situ kitorang pon main redah je.

apa yang abg ipo aku bagitau, penjual barang-barang 2ndhand nih adalah orang asli. dorang beli barang tu kat singapore, then jual balik lepas dibaikpulih dengan harga yang berpatutan. tapi dari yang aku nampak tak la murah pun. maybe sebab hari minggu kot. gila ramai orang kat situ.

punya senak dorang punya kedai. taktau la samada tu kedai or merangkap umah dorang skali. tapi memang senak jugak mata aku memandang. barang-barang plak dorang tak susun elok-elok. memang susah la nak cari barang yang menjadi kesukaan.

aje suke bebeno budak-budak nih bila aku suruh berposing. kalo nak ikutkan hati, aku nak nyelit skali tapi macik kena jaga tata kelakuan okek.

dari perhiasan umah, tv mamak (tv beso gedabak yang slalu ada kat kedai mamak), washing machine sampai la ke peti sejuk. macam-macam ada. harga sume murah-murah. tapi tahap kehalalannya masih was-was. bukan maksudnya tak halal sebab barang curik, no no... tapi orang singapore kan banyak cina, so mana la tau dorang ada simpan stok babi kat dalam tu. so beware la. tak pon kalo nak beli jugak, sila la samak dulu ok.

gila punya kecik jalan. pastu parking merata-rata. pastu budak-budak sini naik moto cam orang hilang ingatan. main rempit je, tau la nih jalan kampong korang.

sebabkan tanak balik dengan tangan takda barang, akak aku sorang nih beli jugak sebijik radio. harga dalam rm130, pacik nih kata dia beli radio nih dengan harga rm110. taktau la btol ke idak cakap pacik nih. akak aku pon trus beli dengan harapan dia bleh lawan jiran sebelah umah dia berkaraoke.

lepas tu, gerak balik ke benut nak jumpa sedara abg ipo aku. diskas kat bus stop je ok. hangin aku. ingatkan dapat la makan biskut cicah kopi o ke.

pastu trus balik melaka. sampai dalam kul 12 trus melantak nasik tengahari.

tengahari pon tengahari la, janji ngappp...

Monday, December 28, 2009

teman jer bukan nyer bebeno

TEMAN TAPI MESRA
Lagu dari Kumpulan RATU

TEMAN JER BUKAN NYER BEBENO....
versi PERAK

Keme ader kawan
Kawan keme gemo bebeno
maner keme pegi dia pasti nyendoi.
Kawan keme nie cukup hensom
pandai bebeno pulak tu,
ater gemo betui dia bertandang
nolong keme

sekarang keme udah penin
bila dia kabo dia syok kat keme
dia labun nak buat
keme nie gilprend dia.

cukup ler setakat
berseloghor dengan keme
jangan ler berlabun yang bukan2
tak terhingin keme kat mike tu..
kita berteman udahler
berteman tapi bukan bebeno.
keme suka bebeno kawan jer dengan mike
sebab keme dah ada boyprend lain
kita berteman jer udah lerr...
kita berteman ok!
berteman jer bukan nyer bebeno...


aku copy paste lagu nih dari kampung gajah discussion board kat fb. memang gila kelakar... moh moh kita nyanyi..hehe

Friday, December 25, 2009

ho ho ho merry x'mas!

malam tadi gerak ke melaka dari putrajaya dalam pukul 10 lebih. tu pun lepas adegan mencari kak ina yang sesat kat putrajaya masa nak carik umah aku kt presint 17. gila hangin aku carik dorang nih. aku suruh stay kat mana-mana tempat, nanti aku amik... degil okkk. kunun-kunun terer carik umah aku dengan memfollow signboard... last-last sesat...

highway ok je malam tadi... kat r&r seremban ramai gak yang lepak berehat. time-time cuti camni memang jalan menhala ke selatan agak sibuk. nak plak aku yang kena bawak sebab abang ipar aku dah ngantuk. padahal time tu aku baru ingat nak lelap lepas makan ketiaw goreng kat r&r tu tadi. sampai kat umah kak eya pukul 1.30 pagi then tido...

pagi nih takda plan kemana-mana lagi. kak eya pon keje skang nih. so maybe besok kot baru nak pusing-pusing melaka. nak masak jap... besok update lagi. ciao...

merry x'mas!

Thursday, December 24, 2009

love is in the air

Love is in the air
Everywhere I look around
Love is in the air
Every sight and every sound

And I don't know if I'm being foolish
Don't know if I'm being wise
But it's something that I must believe in
And it's there when I look in your eyes

Love is in the air
In the whisper of the trees
Love is in the air
In the thunder of the sea

And I don't know if I'm just dreaming
Don't know if I feel sane
But it's something that I must believe in
And it's there when you call out my name

Love is in the air
Love is in the air

Love is in the air
In the rising of the sun
Love is in the air
When the day is nearly done

And I don't know if you're an illusion
Don't know if I see it true
But you're something that I must believe in
And you're there when I reach out for you

Love is in the air
Every sight and every sound
And I don't know if I'm being foolish
Don't know if I'm being wise

But it's something that I must believe in
And it's there when I look in your eyes



Happy 3rd Love Anniversary!

T_____T

Tuesday, December 22, 2009

Elephant Santuary & Deerland

minggu lepas... err 2 minggu lepas kot...aku pon dah tak ingat. aku kena jadik urusetia seminggu kursus induksi. tahun nih last kursus so kitorang combinekan 2 kursus induksi khusus ngan umum kumpulan III skaligus.

kali nih kursus buat kat IBD Lanchang, Pahang. peserta dekat 120 orang sumenya. memang pax gila la... time tu orang PERHILITAN pun ada kursus PTK. memang lagi sesak...
nih gara-gara nak sep bajet la katekan... akhir tahun duit pon dah kering. tempat pon takda nak hotel-hotel dah... kalo bleh yang murah dan tak berbayar lagi kami nak.
ada sesapa nak offer tempat kursus yang murah, pri dan makanan lagi mabeles dari IBD tak?

seminggu tu jugak aku telah berjayo menaikkan berat sebanyak 2 kilo... gila berat okek skang. dah naik 65kilo tuuuuu... tu baru dok seminggu. bayangkan kalo aku trus dok sana...
bayangkan... bayangkannnnnn

so skang nih misi untuk menturunkan berat badan. jangan sesapa ajak aku makan. warning nih...

gajah dah sama beso ngan aku ke aku yang dah sama beso ngan gajah?

lawatan sambil bergumbira bersama-sama peserta kursus. ni la pun aktiviti paling best kalo kursus kat sini. memang wajib sangat kena pegi ke santuari gajah kuala gandah nih. time nih la nak kenal dan mensayangi gajah-gajah yang tersesat, terbiar, terbuang, tersakit dan macam-macam ter lagi...

yang terbaru ada anak gajah bernama Tapis yang kehilangan ibu dan bapaknya. gajah pon pandai hilang anak ok... nih kira kes hilang anak semasa membeli pastu blah... gambar takleh snap sebenonya tapi aku dah ter-snap tapi aku malas nak upload boleh? hehe.

kat sini korang boleh bagi gajah-gajah nih makan. tapi no outside foods ok. kang kalo tercirit gajah tu dah satu keje lak dorang nak basuh. dah la gedebokkkk beso gajah taiknye...
aku hanya berani bagi makan gajah-gajah kecik je. yang beso-beso kirim salam. tengok kaki je aku dah gelabah.

ni plak boleh menonggeng eh menunggang gajah. riding the elephant la cakap omputihnya. bila naik atas gajah tu boleh rasa gerakan badan dia di bontot anda. muahahaha.
aku bukan sengaja nak mempelok brader gajah tu ye... tapi terpaksa dan wajib mempelok dia kalo korang tanak jatuh. kalo nak merasa jatuh pastu kena pijak gajah try la tak pelok brader tu. serius nih.

sesi yang blom aku try lagi. mandi dengan gajah. nampak best kan? time la nak cuci mata minah-minah omputih separa seksi. hehe. jangan risau. anda selamat semasa mandi nih. brader-brader gajah nih sume dah pro.

then, pegi deerland plak. tempat nih bukan milik kerajaan ok tapi milik persendirian. sorang pacik bernama Pak Dollah yang begitu berhati kebinatangan or animal lover. syabas pacik!

dalam banyak-banyak binatang kat Deerland nih paling mencabar minda dan fizikal aku bila letak ular sawa nih. seram okek... nak plak abg Karim saja belit-belit ular tu kat tengok aku. kejung gila posing nampak bebeno takut. time nih ular nih je yang ada. yang paling beso tengah mentukar kulit so dorang simpan.

memang best la kat sini. korang bleh pegang boy the berok, jessy the ular sawa (yang tengah belit aku ni la dengan harapan cepat kawen), muda the beruang dan banyak lagi la.
dah nama pon Deerland kan? haruslah berpeluang membagi rusa-rusa yang banyak tu makan. syok sebab kita bleh bagi rusa tu makan dengan tangan sendiri. time dorang lapo memang kena kepong la.

so apa lagi? skali skala bawak la anak-anak, adik-adik, pakwe-pakwi melawat dan menikmati tempat-tempat riadah macam nih. pegi jangan tak pegi pastu kompom nak datang lagi...

Thursday, December 10, 2009

dub dab dub dab

doakan aku dapat result yang gempak...aminnnnn!

Wednesday, November 25, 2009

selamat hari raya aidiladha


berhati-hati di jalan raya pada sesapa yang balik kampung tu...
termasuk aku skali...
besok cuti balik kampung... yahooooo!!!
adios.

Tuesday, November 24, 2009

saya menang basikal

1st prize cabutan bertuah BPSM Family Day 2009.
tidak menjadik milikku...
haihhh... posing je la...

Sunday, November 22, 2009

tarik tali punya pasal

anda nampak lebam-lebam itu?
itu lah tragedi selepas main tarik tali semalam.
punya tenat badan aku hari ni.
satu badan sakit-sakit...
pastu baru perasan ada lebam kat lengan nih.
nasib baik la menang...lebam pun tarak hal.

Tuesday, November 17, 2009

hadiah

ミーナ telah menhadiahkan t-shirt miau pink kat aku.
cute tak? hehe.

dia nih first friend yang membagi aku hadiah.
jadik sebagai balasan aku pun bagi jugak dia hadiah.
so aku pun pegi la kat Katharine Shop untuk membeli hadiah spesel untuk dia.
macam-macam hadiah ada tau.
belon la... beg la... baju la...
so aku pilih teddy tote bag kaler pink untuk dia.

selepas mempilih wrapping berupa gift bag.
piyo akan menhantar hadiah comel tersebut.

tu piyo dah terbang menhantar hadiah.
hopefully kawan akan gembira. haha.

eh... entry cam budak senget kan?

Monday, November 16, 2009

hujan

perasan tak skang nih asik ujan je?
pagi, petang, siang, malam pun ujan jugak.
semalam kat seri kembangan petang baru ujan.
dah nama pun ujan... maka aktiviti riadah paling sihat adalah tidooo...

semalam, takda pegi mana pun.
eh...ada. pegi beli makanan.
ahad adalah hari untuk tido dan buat aktiviti rumahtangga.
basuh baju, kemas umah, sapu sampah, masak air...praktice makes perfect!

sblom tu, sabtu aku ada last paper exam. horeyyy!
soklan direct, tapi jawapan aku direction mensimpang siur.
banyak guna common sense je.
jangan lecturer pun marking ikut sense dia sudah. masak aku kanggg...
pastu dah nama last paper, haruslah mencelebrate.
ya ya tau... tiap sem aku celebrate.
maka berdating la aku hari tu...
takda kemana pun. pegi mines ingat nak tengok movie.
haaa...skali panjang menjela plak pembarisan nak membeli tiket.
agak-agak dah nak patah kaki, pegi alamanda plak.
sesak jugak... pelik la. blom gaji pun orang still ramai.
ke aku sorang je tak berduit?
or dorang pun macam aku datang takda duit? (ayat penyedap hati)

kat opis skang nih ujan dari pagi tadi.
sejuk ya amatttt...
cepat la pukul 5... nak balikkkkkkkkkk

ni la makanan aku semalam. =D

Thursday, November 12, 2009

rahsia...rahsia ke?

rahsia la sangat kan? punya la takda modal nak update tapi ada hati nak update jugak macam ni la gayanye. layan je la...

Gunakan Nama Penuh

sekiranya korang mengunakan nama alamat emel dengan nama penuh,
contoh: sitibedahabdulkudus@yahoo.com. nih mengambarkan bahawa beliau nih seorang yang penuh rasa mentanggungjawab dan tidak suka berahsia. sharing is caring la lebih kurang. lagi satu, beliau nih jugak boleh dipercayai dan jujur dalam setiap perbuatan. tapi ingat! (intonasi kasik keras sket) jangan sesekali or sebanyakali try nak memperlekeh minah nih. sape yang buat memang mentempah maut. eceh.

Nama Depan Dan Tengah

contoh: siti bedah abdul kudus. minah nih mengunakan alamat emel beliau sebagai sitibedah@yahoo.com iaitu nama awal ngan nama tengah, nama ayah beliau maleh nak taruh. so ini mentunjukkan bahawa beliau nih sorang yang sangat menghargai diri sendiri dan sanggup menketepikan hal orang lain demi kepentingan sendiri. pastu beliau jugak sorang yang berani untuk tampil di khalayak ramai dan menkeluarkan pendapat dengan lantang. nih jenis laser lagi outspoken la nih.

Nama Dan Tahun

contoh: sitibedah2009@yahoo.com. beliau sorang yang mempunyai ego yang tinggi. pantang tok nenek beliau kalo ada sesapa yang coba-coba nak mententang pendapat beliau. nih pun memang nak kena maki la jawabnye. beliau jugak tak suka ada komitmen dalam jangka masa terdekat nih (nih kes chenta kot, wa no komen eh). kewujudan tahun (2009) kat ujung nama tu mentunjukkan minah nih tak luas pandangan (adakah serupa katok dibawah tempurung? tu aku tatau, korang pikir-pikirkan la). pendek kata beliau jugak mentunjukkan.. pegangan yang mudah berubah-ubah. senang cakap, macam lalang la...

Nama Samaran

hehehehheh... ramai yg suka buat email camnih kan?

contoh: amoi_comei@yahoo.com. beliau nih sorang yang gemar hidup dalam khayalan sampai kadang-kadang tu mensusahkan orang lain (ermm...yeke?). tapi beliau nih disukai ramai sebab beliau nih bersifat kelakar dan membuatkan orang keliling selesa dan happy bila dekat dengan minah nih. kalo dibagi peluang, beliau nih boleh menjadi pemimpin dengan gaya yang tersendiri. eceh.

Nombor Dan Abjad

contoh: abc123@yahoo.com. emel ada abjad+nombor je. nih mengambarkan beliau sorang yang bersikap tertutup dan memerlukan masa yang agak lama sebelum mampu "membuka" dirinya kepada sesorang. tu pun kalo dia percaya 100% la. kalo idakkkk... kirim salammmm aje la ek.


rahsia emel nih ada gak kena kadang-kadang tu. so dah tengok apa rahsia emel korang? share-share la ye...

Wednesday, November 11, 2009

party event

sumijelly...
aku dah update.
huhu...

skang nih aku maleh bebeno nak update belog.
bukan takda masa tapi memang tengah takda perasaan.
banyak benda nak kena buat bulan nih.
keje... exam... tuan umah yang berupa babun...
nanti kalo dah setel jenuh korang nak khatam belog aku.
nanti kan... jeng jeng jeng

eh eh... nih event terbaru poupee.
P.A.R.T.Y E.V.E.N.T

Friday, October 30, 2009

♪♫。゚Buddies゚。♫♪

my best buddies time skolah dulu-dulu.
pic nih time raya tahun 2007.
wajib beraya kat kfc teluk intan. hehe.

noor salmi shaari (aemy), english teacher.
nor azean hasan (yan), pegawai penerangan.
aku? errr...maybe after 3 years baru jadik officer kot.
insyaallah...

menara condong teluk intan.
rindunya nak hanging out sama-sama lagi.

to aemy, sila kontek aku ye. =)

happy weekend guys!

Tuesday, October 27, 2009

♪♫。゚Kompleks Bersejarah Pasir Salak゚。♫♪

tadi punya gila semangat nak hapdet tetiba blank ar plak...arggghhhhhhhhh!
so sila layan gambo je la ek...

demi menjadi macik-macik yang terbaekkk... gila baik aku ngan juju bawak budak-budak nih pegi tempat bersejarah kan? dapat ilmu okk...
kitorang sampai dekat pukul 11 pagi, kompleks nak tutup 12.15 tengahari sebab nak solat jumaat. pas pukul 2.45 petang baru bukak balik. macik silap timing la plak.

Terowong Sejarah Pasir Salak.
patutnya takleh tangkap gambo dalam tu. tapi pedulik hapa kan? ceh... pedulik hapa kunun. yang gabra tak tentu pasal time nak tangkap tu sape?
kat belah atas banyak gambar-gambar, patung-patung pasal sejarah-sejarah kat Perak nih.
pada sesapa yang bengap sejarah tingkatan 3 dulu, Pasir Salak nih glamer sebab JWW Birch kena bunuh time mandi berkemban kat Sungai Perak nih. aku lupa la kena bunuh macamana. kena sumpit ke kena tikam ke, korang bukak la buku sejarah balik. hehe.
tukang bunuhnya Siputum, Dato' Seri Maharaja Lela and the gengs.
belah bawah lak banyak pasal keris-keris. ada satu tu punya beso. bleh bayangkan la orang zaman dolu beso gedabak. kira aku nih pewaris la... membeso dari kecik bagaikan champion.

haruslah muka deme je banyak... layannnn
oh lupo...yang agak joreng (kalo idak tau kamu tanye la pada orang perak ye) nama dia Baby, sorang lagi tu Nana.

sori ar anak-anakku... tak sempat nak masuk rumah-rumah Kutai tu. gambo kat tangga pun tangga la. masa tidak men-izinkan. nanti kita datang lagi okk.

pastu pegi Galeri Sejarah plak. lagi 10minit nak tutup kitorang redah je.
eh... nak masuk terowong tadi ada tiket tau. dewasa rm5, kanak-kanak rm2, kalo tak silap aku la. tiket tu skali ngan nak masuk galeri nih.
kat depan punya cantik tapi dalam tak best. habuk... pastu panas jangan cakap la... pastu barang-barang tak terjaga. patutnya aircond kena ada sebab kalo barang-barang bersejarah nih rosak rugi woo...

pegi makan cendol kat Padang Polo. tau ke katne? kat Ipoh. punya jauh okk...

Sunday, October 25, 2009

♪♫。゚Halloween゚。♫♪

malam ni encik mj akan bertolak ke Tioman.
harap-harap beliau akan selamat pergi dan selamat balik.
sayang sangat kat awak tau tau tau...

ok ok...stop mengada dalam belog sendiri.

skang nih malas betol nak update belog.
banyak keja nak setel tambah dengan nak exam next week.
harap-harap dipermudahkan perjalanan hidup nih...


costume party poupee girl bulan ini ialah Halloween.

the day is often associated with orange and black,
and it strongly associated with symbols like
the "jack-o'-lantern" (labu yang freaky).
halloween activities includes trick-or-treating, wearing costumes
and attending costume parties, ghost tours, bonfires,
visiting haunted attractions, pranks, reading scary stories and
watching horror films.

halloween amatlah tidak langsung sesuai untuk aku yang
mempunyai very-very strong ingatan.
hanya movies yang diklasifikasi U-untuk tontonan umum
sahaja sesuai untuk tontonan aku.

Thursday, October 22, 2009

♪♫。゚Takziah゚。♫♪

UCAPAN TAKZIAH

nak membagitau semua orang.

dukacita dimaklumkan bahawa abang kepada Yan (Nor Azean Hasan),
Yeop @ Anje @ Mazlan Hasan telah kembali ke rahmatullah pada
22 Oktober 2009 (jam 6.00 pagi) di Hospital Teluk Intan.
jenazah Allahyarham akan dikebumikan di perkuburan Changkat Rambai.
takziah kepada Yan dan keluarga.
Semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan
orang-orang yang soleh.

Al-Fatihah.

Tuesday, October 13, 2009

♪♫。゚Muka Kanak-Kanak Sahaja゚。♫♪

malas sungguh nak hapdet belog nih.
draf bukan main lame, tapi publishnye idak jugak.
so disebabkan aku dah malas nengok draf yang berserabut dalam posts.
aku gagahkan jugak untuk menhapdet.
perot tengah kenyang giler... kat opis ada buat jamuan raya.
dari pagi sampai skang tangan dan mulut aku silih berganti mem-pass
makanan dalam mulut dan terus dikunyah masuk ke dalam prot.
masuk aje... kuarnye idak.
jawabnye kena minum teh orang kampung la malam nih.

raya ari tu tak kemana pun.
so rumah yang dapat aku beraya tahun nih adalah umah Iyong.
aku memang suka datang umah dia sebab dia terer masak.
dan amatlah sedap sehingga aku tak larat nak drive balik umah.
umah Iyong kat Berek Polis Langkap.

silap besar la arnab nih beranak time raya.
tak pasal-pasal je budak-budak nih kejekan dia.

baby bunnies. putih ngan hitam putih.
tapi yang hitam putih dah mati kena cakar kucing.
baby bunny tu iyong masukkan dalam cage.
tapi kucing still bleh capai, baby bunny kecik lagi tak bleh bergerak.
kematian dia amatlah sadis... sian.

erra kalo bab posing memang terer...

nih babang ngan ayah.
babang balik time hari ke-3 raya.
1st raya turn balik ke melaka umah belah akak ipar aku.

erra ngan mak.

Bb ngan momel.
aku suke-suke je kasik nama manja kat baby bunny nih.

tengok gambar nih comel-comel je dorang nih.
time aku kecik macam nih ke?

dah habis. moh balik...

Wednesday, October 7, 2009

♪♫。゚General Keyboard Shortcuts゚。♫♪

Remember these keys when ur mouse is not working this is very helpful.

General Keyboard Shortcuts

* CTRL+C (Copy)
* CTRL+X (Cut)
* CTRL+V (Paste)
* CTRL+Z (Undo)
* DELETE (Delete)
* SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
* CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
* CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
* F2 key (Rename the selected item)
* CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
* CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
* CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
* CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
* CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
* SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
* CTRL+A (Select all)
* F3 key (Search for a file or a folder)
* ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
* ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
* ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
* ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
* CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
* ALT+TAB (Switch between the open items)
* ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
* F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
* F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
* SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
* ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
* CTRL+ESC (Display the Start menu)
* ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
* Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
* F10 key (Activate the menu bar in the active program)
* RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
* LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
* F5 key (Update the active window)
* BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)
* ESC (Cancel the current task)
* SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)
* CTRL+SHIFT+ESC (Open Task Manager)

Dialog Box Keyboard Shortcuts

If you press SHIFT+F8 in extended selection list boxes, you enable extended selection mode. In this mode, you can use an arrow key to move a cursor without changing the selection. You can press CTRL+SPACEBAR or SHIFT+SPACEBAR to adjust the selection. To cancel extended selection mode, press SHIFT+F8 again. Extended selection mode cancels itself when you move the focus to another control.

* CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
* CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
* TAB (Move forward through the options)
* SHIFT+TAB (Move backward through the options)
* ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
* ENTER (Perform the command for the active option or button)
* SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
* Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
* F1 key (Display Help)
* F4 key (Display the items in the active list)
* BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box)

Microsoft Natural Keyboard Shortcuts

* Windows Logo (Display or hide the Start menu)
* Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
* Windows Logo+D (Display the desktop)
* Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
* Windows Logo+SHIFT+M (Restore the minimized windows)
* Windows Logo+E (Open My Computer)
* Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
* CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
* Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
* Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
* Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
* Windows Logo+U (Open Utility Manager)

Accessibility Keyboard Shortcuts

* Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
* Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
* Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
* SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
* NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
* Windows Logo +U (Open Utility Manager)

Windows Explorer Keyboard Shortcuts

* END (Display the bottom of the active window)
* HOME (Display the top of the active window)
* NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
* NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
* NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
* LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
* RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)

Shortcut Keys For Character Map

After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:

* RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line)
* LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line)
* UP ARROW (Move up one row)
* DOWN ARROW (Move down one row)
* PAGE UP (Move up one screen at a time)
* PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
* HOME (Move to the beginning of the line)
* END (Move to the end of the line)
* CTRL+HOME (Move to the first character)
* CTRL+END (Move to the last character)
* SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)

Microsoft Management Console (MMC) Main Window Keyboard Shortcuts

* CTRL+O (Open a saved console)
* CTRL+N (Open a new console)
* CTRL+S (Save the open console)
* CTRL+M (Add or remove a console item)
* CTRL+W (Open a new window)
* F5 key (Update the content of all console windows)
* ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
* ALT+F4 (Close the console)
* ALT+A (Display the Action menu)
* ALT+V (Display the View menu)
* ALT+F (Display the File menu)
* ALT+O (Display the Favorites menu)

MMC Console Window Keyboard Shortcuts

* CTRL+P (Print the current page or active pane)
* ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
* SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
* F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
* F5 key (Update the content of all console windows)
* CTRL+F10 (Maximize the active console window)
* CTRL+F5 (Restore the active console window)
* ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for the selected item)
* F2 key (Rename the selected item)
* CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)

Remote Desktop Connection Navigation

* CTRL+ALT+END (Open the Microsoft Windows NT Security dialog box)
* ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
* ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
* ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
* ALT+HOME (Display the Start menu)
* CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
* ALT+DELETE (Display the Windows menu)
* CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)
* CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)

Microsoft Internet Explorer Navigation

* CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
* CTRL+E (Open the Search bar)
* CTRL+F (Start the Find utility)
* CTRL+H (Open the History bar)
* CTRL+I (Open the Favorites bar)
* CTRL+L (Open the Open dialog box)
* CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
* CTRL+O (Open the Open dialog box, the same as CTRL+L)
* CTRL+P (Open the Print dialog box)
* CTRL+R (Update the current Web page)
* CTRL+W (Close the current window)


Monday, October 5, 2009

♪♫。゚Koleksi Raya 2009゚。♫♪

sila ambil perhatian...
entry ini mungkin akan menyebabkan anda muntah.

time nak salam dan bermahap-mahapan.

umah kecik, famili ramai...
ni pun nasib baik famili kak eya ngan famili babang tak balik.
kalo idakkkk... lagi riuhhhhh...

kakak-kakak otai mintak mahap dulu.
mak dah senyum lebo dapat duit raye.

last skali, adik lak bagi duit raye.
time aku bagi takda plak dorang nak tangkap gambo.
dengki btol.

kalo dah banyak dosa macam ni la. haha.

along, kak annie, dam dam (adam) ngan kocey.

jijie ngan adam.

amoi langkap, ain ngan nana.

adik ngan adam lagi. asik-asik muka si adam.
maklum la anak sedara paling kecik,
tunggu anak aku tak jadik-jadik lagi. haha.

kocey ngan juju.

ya ya aku tau.
memang saja men-gediks-gediks.

acara bergambar bersama famili plak.
nih ayah ngan mak terchenta.
tahun nih baju raya tema pink purple.
tapi ayah tetap maintain dengan baju raya kaler biru.
kalo udah peberet memang susah nak suruh dia pakai kaler lain.

famili iyong, kakak paling sulung.
abang din, iyong, epi, jijie ngan ain.
gambar raya dia nih aku dah cuci awal-awal.
"asal raye aje nangkap gambo, tapi tak penahnye nampak".
dialog sblom tangkap gambo.

famili kak ina, kakak no 2.
abang surie, kak ina, paris, nana ngan pija.

famili kak eya, kakak no 3 tak balik.
famili babang, no 4 balik hari raya ke-3.

famili kak annie, kakak no 5.
potensi beso nak jadik datin, gaya dah ada dah.
tiap tahun dia yang sponsor baju raya.
tahun depan jangan lupa haaa....

potret of happy famili!
aku ngan juju patutnye jadik kembar... kembar baju.
tapi tailor aku beranak tak cukup bulan da...
terpaksa la beli baju ready made. nampak kelam je. uhuk uhuk

all 'pretty' (pretty ke?) ladies. iyekan je...

jenuh bergambo, mentedarah plak.
sblom orang datang balun lemang mak aku,
baik aku balun dulu. haha.

lepas makan, macam biasa sesi membungkang depan tv.
nasib baik la tengahari takda orang nak datang.
bangun tido memasing dah kelaparan.
tak daya la nak makan lemang je kan?
so menu makan makan adalah nasik.
dapat pucuk ubi cicah sambal belacan sedap gak nih.

home sweet home.
tepi pagar kalo korang nampak ada timbunan batu.
asal raya je memang ada la, kalo tak batu, mesti pasir.
time-time raya la ayah aku sibuk ngan projek dia.

amik pucuk paku pun sempattttttt...

nih famili abang sulung, abang sama ayah lain mak.
famili abang din aku nih dok kat sabak bernam.
walaupun ayah aku dah bercerai ngan mak dia dari dia baby lagi,
dia tetap jengok ayah aku dari muda sampai skang.
aku salute la ko bang!

petang raya, adik kena balik kl dah.
syukur nengok adik aku nih dah keje.
bleh aku powwww.

amacam? rasa nak muntah tak nengok gambo bebanyak?
sok aku upload lagi. hahahaha...